FOTO OMV Petrom a atins o capitalizare record

FOTO OMV Petrom a atins o capitalizare record
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iul 2023

OMV Petrom a atins astăzi, pe bursă, o capitalizare record, care a urcat la un moment dat la 32,5 miliarde lei, în contextul semnării, recent, a ordinului de începere a lucrărilor în Marea Neagră.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acum, capitalizarea a revenit la 32,1 miliarde lei.

Profit.ro a anunțat astăzi dimineață când se va afla cine va încasa cele 4 miliarde de euro de la OMV Petrom și Romgaz pentru Neptun Deep.

CONFIRMARE Gigantul TotalEnergies își consolidează prezența în domeniul energiei solare din Europa de Est prin achiziționarea a cinci proiecte fotovoltaice în România. Ținta - Top 5 producători globali CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Gigantul TotalEnergies își consolidează prezența în domeniul energiei solare din Europa de Est prin achiziționarea a cinci proiecte fotovoltaice în România. Ținta - Top 5 producători globali

Ieri, titlurile OMV Petrom (SNP) și-au continuat puseul de apreciere, câștigând 1,18%, până la prețul de 0,5160 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,87 milioane lei.

FOTO OMV Petrom a atins o capitalizare record

FOTO OMV Petrom a atins o capitalizare record

Ordinul de începere a lucrărilor de construire a conductei Tuzla-Podișor, care va transporta gazele naturale ce urmează să fie extrase din cel mai mare zăcământ offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep, concesionat în proporții egale de OMV Petrom și Romgaz, a fost emis astăzi de către directorul general al operatorului de transport și sistem Transgaz, Ion Sterian, confirmându-se astfel informațiile transmise anterior de Profit.ro.

Sterian a semnat ordinul în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Victoria, în prezența vicepremierului Marian Neacșu (fost șef al SGG, acționarul majoritar al Transgaz), a ministrului Energiei, Sebastian Burduja, a directorului general al Romgaz, Răzvan Popescu, a vicepreședintelui pentru Reglementare și Afaceri Publice Corporative al OMV Petrom, Alexandru Maximescu, și a unui reprezentant al companiei de construcții care va executa proiectul.

Angajații TAROM ar putea intra în grevă în această vară CITEȘTE ȘI Angajații TAROM ar putea intra în grevă în această vară

Lucrările, în valoare totală estimată de peste 371 milioane euro, ar putea beneficia de o finanțare nerambursabilă de 85,5 milioane euro din așa-numitul Fond de Modernizare al UE, alimentat cu bani proveniți din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care marii emitenți sunt obligați să le cumpere.

Proiectul constă în edificarea unei conducte în lungime de peste 308 kilometri între Tuzla, locul de unde vor fi preluate la țărm gazele din Neptun Deep, și stația de comprimare Podișor din județul Giurgiu. Contractele de transport al gazelor pe noul gazoduct, între Transgaz și concesionarii OMV Petrom și Romgaz, au fost semnate în martie, după finalizarea cu succes a procedurii obligatorii angajante de rezervare de capacitate.

FOTO OMV Petrom a atins o capitalizare record

VIDEO Băncile libaneze, luate din nou cu asalt de deponenți furioși. De ce sunt libanezii furioși pe bănci CITEȘTE ȘI VIDEO Băncile libaneze, luate din nou cu asalt de deponenți furioși. De ce sunt libanezii furioși pe bănci

Conducta va face legătura între resursele de gaze naturale disponibile la țărmul Mării Negre și coridorul Bulgaria–România–Ungaria–Austria, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale spre Bulgaria și Ungaria prin interconectările existente Giurgiu– Ruse (cu Bulgaria) și Nădlac–Szeged (cu Ungaria).

Tuzla-Podișor se va interconecta și cu conducta internațională de transport de gaze naturale T1, legată la capete cu sistemele de gaze ale Ucrainei și Bulgariei. Punerea în funcțiune este preconizată pentru 2025, cu un an înainte de demararea producției de gaze din Neptun Deep.

FOTO OMV Petrom a atins o capitalizare record

Croația se bucură de un număr record de turiști după ce a intrat în spațiul Schengen, la reuniunea unde România a fost refuzată CITEȘTE ȘI Croația se bucură de un număr record de turiști după ce a intrat în spațiul Schengen, la reuniunea unde România a fost refuzată

Conducta va fi construită de concernul turc Kalyon Group, deținut de familia Kalyoncu, despre care presa a relatat că ar avea relații apropiate cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Principalii subcontractanți sunt compatrioții Kalyon de la Toscelik Spiral (41,4% din contract) și firma românească Electrogrup din Cluj, deținută de frații Teofil și Simon Mureșan, alături de Marian Pantazescu (16%).

Cu 0,2% va contribui și Regia Autonomă RASIROM, aflată în subordinea Serviciului Român de Informații (SRI) și având ca activitate principală producția de sisteme de supraveghere pentru instituțiile de stat cu atribuții în domeniul siguranței naționale.

Isărescu: Pare că suntem în paginile unei cărți de SF CITEȘTE ȘI Isărescu: Pare că suntem în paginile unei cărți de SF

Decizia finală de investiție în exploatarea gazelor naturale din cea mai mare concesiune offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep, va fi anunțată pe 21 iunie, au declarat anterior pentru Profit.ro surse din piață.

Potrivit documentației proiectului, se estimează că, la capacitate maximă, perimetrul Neptun Deep va produce în medie 19 milioane metri cubi de gaze pe zi, adică aproape 7 miliarde metri cubi pe an, în condițiile în care, anul trecut, România a produs în total cam 9 miliarde metri cubi. Producția ar putea demara în ultima parte a anului 2026 sau în prima parte a lui 2027. Rezervele totale sunt estimate la circa 100 miliarde metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
neptun deep
conducta tuzla-podișor transgaz
gaze naturale marea neagră
omv petrom romgaz neptun deep