Miniștrii de finanțe ai UE au dat undă verde unui ajutor financiar de 1 miliard de euro pentru Ucraina

Miniștrii de finanțe ai UE au dat undă verde unui ajutor financiar de 1 miliard de euro pentru Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iul 2022

La două luni după ce Comisia Europeană a propus o asistență macrofinanciară urgentă de până la 9 miliarde de euro pentru a menține solvabilitatea statului ucrainean, miniștrii de finanțe ai UE au dat marți undă verde pentru un ajutor financiar de 1 miliard de euro, susținut de bugetul UE, transmite Euractiv.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Restul asistenței macrofinanciare, propusă inițial în luna mai, rămâne un subiect de discuție și s-ar putea să nu fie decisă până în toamna acestui an, scrie News.ro.

Averi ale unor oligarhi ruși, blocate în UE CITEȘTE ȘI Averi ale unor oligarhi ruși, blocate în UE

"Continuarea ajutorului material și financiar nu este o opțiune, ci o datorie a noastră", a declarat Zbyněk Stanjura, ministrul ceh de finanțe care a prezidat pentru prima dată, reuniunea miniștrilor de finanțe din UE.

Invazia rusă în curs de desfășurare, care a început la 24 februarie, a dus la prăbușirea unor părți ale economiei ucrainene.

Potrivit Fondului Monetar Internațional, guvernul ucrainean are nevoie de aproximativ 5 miliarde de euro pe lună pentru a se menține pe linia de plutire.

Suma de 1 miliard de euro decisă marți de miniștrii de finanțe ai UE acoperă astfel nevoile de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei pentru aproximativ șase zile. În luna mai, Comisia a propus o asistență macrofinanciară urgentă de până la 9 miliarde de euro, ceea ce ridică întrebarea de ce, două luni mai târziu, s-a putut decide asupra a doar 1 miliard de euro

"Așteptăm propunerea specifică a Comisiei", a declarat un oficial UE, adăugând că, probabil, miniștrii de finanțe ai UE nu vor discuta în mod oficial nicio asistență macrofinanciară suplimentară pentru Ucraina înainte de toamnă.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
ucraina