UE vrea să plafoneze prețul electricității din surse regenerabile și centrale nucleare la 180 de euro Megawatt oră

UE vrea să plafoneze prețul electricității din surse regenerabile și centrale nucleare la 180 de euro Megawatt oră
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 sep 2022

Comisia Europeană este aproape de a finaliza un plan de măsuri care prevede plafonarea profiturilor companiilor energetice și direcționarea banilor spre consumatori, în încercarea de a diminua prețurile la energie care alimentează o inflație record, afectează producția industrială și cresc facturile consumatorilor înainte de venirea iernii, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg, Executivul comunitar vrea să plafoneze prețurile pentru producătorii de electricitate care nu utilizează gaze naturale la 180 de euro pentru un Megawatt oră, mai jos decât plafonul de 200 de euro pentru un Megawatt oră care se vehicula anterior.

Asta ar plafona veniturile producătorilor de electricitate din surse regenerabile, centrale nucleare și biomasă la mai puțin de jumătate față de prețul pe piață al energiei electrice, aproximativ 460 de euro pentru un Megawatt oră în prezent. Plafonul ar urma să se aplice după ce tranzacțiile cu energie electrică vor fi încheiate, astfel încât să nu afecteze în mod direct prețul energiei electrice la bursă, arată Agerpres.

Euro, cea mai mare creștere față de dolar din ultimele 6 luni CITEȘTE ȘI Euro, cea mai mare creștere față de dolar din ultimele 6 luni

O altă propunere care ar urma să fie prezentată de Comisia Europeană vizează o taxă pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili. Potrivit documentului de lucru, țările membre UE vor introduce o taxă temporară pe profiturilor companiilor cu sediul în UE și care activează în industriile de petrol, gaze, cărbune și rafinare. Taxa va fi de cel puțin 33% din profiturile suplimentare realizate în anul fiscal 2022. Este vorba de o taxă excepțională și temporară și este la latitudinea statutelor membre să o introducă.

De asemenea, Comisia Europeană va propune ca țările membre să își reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puțin 10% și cu 5% în orele de vârf.

Proprietarul enciclopediei Britannica ia în calcul listarea la bursă, la o evaluare de peste 1 miliard dolari CITEȘTE ȘI Proprietarul enciclopediei Britannica ia în calcul listarea la bursă, la o evaluare de peste 1 miliard dolari

În schimb, în documentul de lucru al Executivul comunitar nu este inclus și un plafon pentru prețul gazelor naturale, o idee care a provocat diviziuni în rândul satelor membre UE. Țările UE au cerut Bruxelles-ului să propună un astfel de plafon dar până acum nu au ajuns la un acord dacă plafonul se va aplica pentru toate importurile de gaze naturale, pentru importurile de gaze prin conducte sau pentru tranzacțiile angro cu gaze naturale.

Provocare constă în găsirea unei soluții la nivelul întregului bloc comunitar dar care să se potrivească fiecărui stat membru, în condițiile în care componența mixului energetic variază de la o țară la alta.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte, miercuri, pachetul de măsuri al Executivului comunitar, urmând ca ulterior guvernele statelor membre să pună la punct detaliile, după o posibilă la reuniunea extraordinară a miniștrilor europeni ai Energiei din 30 septembrie convocată de președinția cehă a UE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
energie