ULTIMA ORĂ Obligațiunile în euro ale României se tranzacționează deja la niveluri junk, după luni de incertitudini politice. Alegerile aduc noi riscuri pentru leu și pentru obligațiunile emise pe piața internă - Bloomberg

Bloomberg   
ULTIMA ORĂ Obligațiunile în euro ale României se tranzacționează deja la niveluri junk, după luni de incertitudini politice. Alegerile aduc noi riscuri pentru leu și pentru obligațiunile emise pe piața internă - Bloomberg

Obligațiunile în euro emise de statul român se tranzacționează deja la niveluri similare cu cele ale unor state din categoria junk (nerecomandată învestitorilor), după luni de incertitudini politice, iar alegerile prezidențiale de la finalul acestei săptămâni aduc noi riscuri, în principal pentru leu și pentru datoria statului emisă pe piața internă, arată o analiză Bloomberg.

În timp ce o victorie a lui Nicușor Dan ar putea aduce pe termen scurt o calmare a piețelor financiare, Simion ar trebui să "câștige repede încrederea piețelor dacă va ajunge președinte", consideră investitorii.

Urmărește-ne și pe Google News

Indiferent de rezultatul din alegeri, piețele financiare așteaptă măsuri clare de reducere a deficitului bugetar, conform datelor analizate de Profit.ro.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Investitorii tratează obligațiunile în euro ale României la niveluri similare cu datoria cu rating junk (nerecomandată investitorilor) a altor state, după luni de tulburări politice, iar acum alegerile prezidențiale de la sfârșitul săptămânii aduc noi riscuri pentru leu și datoria locală.

Câștigarea primului tur al alegerilor de către ultranaționalistul George Simion a dus la demisia premierului, a determinat ieșiri de pe plasamentele în obligațiuni și acțiuni și a împins leul la un minim record în raport cu euro. Sondajele de opinie sugerează o cursă strânsă duminică, în turul al doilea.

Indicele ROBOR își reia creșterea CITEȘTE ȘI Indicele ROBOR își reia creșterea

Datoria statului emisă pe piața internă a recuperat o parte din pierderi în această săptămână, iar leul s-a stabilizat cu ajutorul intervențiilor băncii centrale, coborând în același timp intervalul de flotare controlată la niveluri mai joase. Dar presiunea pe leu poate crește din nou dacă viitorul șef al statului se va afla în conflict direct cu actualele partide de la guvernare sau dacă întârzieri în stabilizarea finanțelor statului pun în pericol accesul României la fondurile UE.

"O schimbare iminentă la nivelul guvernării înseamnă o incertitudine politică mai mare și, prin urmare, mai multe riscuri pentru consolidarea fiscală”, a afirmat Mai Doan, economist la Bank of America Corp, într-o notă către investitori. „Acest lucru, la rândul său, înseamnă că UE ar putea începe în iunie-iulie să ia în considerare suspendarea de fonduri europene.”

Datoria în lei este mai vulnerabilă la un potențial declin comparativ cu cea în euro (unde investitorii deja s-au repoziționat pentru a ține cont de riscurile mai mari). Datoria în lei implică riscul ca banca centrală să permită leului să se deprecieze și mai mult față de euro, pentru a reduce presiunile asupra contului curent și pentru a-și proteja rezervele valutare. Prețurile instrumentelor derivate sugerează o scădere suplimentară de 4,2% a cursului de schimb până la sfârșitul anului, potrivit lui Serghei Voloboev, analist la Bloomberg Intelligence.

"O astfel de depreciere ar fi cea mai mare din 2007-08, neobișnuită în absența unei recesiuni, dar nu neverosimilă având în vedere amploarea dezechilibrelor macroeconomice", a spus acesta. "Este probabil ca ajustarea fiscală să continue după alegeri pentru a preveni pierderile din rezervele valutare, dar posibilele întârzieri suplimentare impun prudență."

ULTIMA ORĂ Raiffeisen Bank România le-a închis conturile mai multor cetățeni ruși rezidenți, printre care 2 foști șefi Mechel CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Raiffeisen Bank România le-a închis conturile mai multor cetățeni ruși rezidenți, printre care 2 foști șefi Mechel

Autoritățile au încercat să liniștească temerile investitorilor, ministrul interimar al Finanțelor, Barna Tanczos, afirmând că un trend de îmbunătățire a situației bugetare ar putea ajuta România să atingă obiectivul de a reduce deficitul la 7% din PIB. Totuși, S&P Global Ratings a semnalat că țara ar putea risca să-și piardă ratingul recomandat pentru investitori, dacă tulburările politice îi subminează capacitatea de a reduce deficitul.

Prețurile la care se tranzacționează datoria internațională a României încorporează deja o potențială retrogradare, eurobondurile tranzacționându-se la niveluri similare cu cele ale țărilor cu un calificativ nerecomandat pentru investiție, cum ar fi Turcia.

La astfel de marje, datoria internă și externă a României încă atrage participanți de pe piață.

ING Bank: Cât se mai depreciază leul și când vor putea scădea dobânzile. Pentru PIB: stagnare sau chiar contracție ușoară posibilă. Și estimările revizuite de creștere sunt prea optimiste acum CITEȘTE ȘI ING Bank: Cât se mai depreciază leul și când vor putea scădea dobânzile. Pentru PIB: stagnare sau chiar contracție ușoară posibilă. Și estimările revizuite de creștere sunt prea optimiste acum

Sheraz Hussain, manager de portofoliu la RBC BlueBay, deține în continuare datoria în valută a României și se așteaptă ca toate partidele politice principale, inclusiv cel condus de Simion, să respecte regulile UE care impun reducerea deficitului.

"Simion, însă, va trebui să câștige rapid încrederea pieței financiare dacă reușește să devină președinte", a spus Hussain.

Între timp, economia românească resimte deja impactul incertitudinii politice, înregistrând stagnare trimestrială în primele trei luni ale anului, potrivit datelor publicate astăzi. Avansul anual al PIB de 0,2% a fost, de asemenea, semnificativ sub estimări.

HARTĂ Ratele dobânzilor: România, în ton cu Ungaria și Moldova, dar și cu Africa CITEȘTE ȘI HARTĂ Ratele dobânzilor: România, în ton cu Ungaria și Moldova, dar și cu Africa

Ministerul Finanțelor a profitat de calmarea piețelor săptămâna aceasta și a vândut datorie internă pe termen scurt denominată atât în ​​lei, cât și în euro. Răgazul a venit odată cu publicarea unui sondaj de opinie care a indicat cursă strânsă între Simion și Nicușor Dan în scrutinul de duminică.

"Este încă o cursă strânsă, așa că ar fi perfect rezonabil să ne așteptăm la o revenire a leului și a activelor românești ca răspuns la o câștigare de către Dan a cursei prezidențiale", a declarat Piotr Matys, strateg la In Touch Capital Markets. "Cu toate acestea, o astfel de evoluție s-ar stinge repede dacă autoritățile nu încep să abordeze problemele fiscale."

viewscnt
Afla mai multe despre
eurobonduri
titluri de stat
alegeri