ULTIMA ORĂ Președintele Fed sugerează că majorările ratelor ar putea accelera. Acțiunile americane scad

ULTIMA ORĂ Președintele Fed sugerează că majorările ratelor ar putea accelera. Acțiunile americane scad
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 mar 2023

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a transmis că banca centrală a SUA va majora, probabil, ratele dobânzilor mai mult decât se credea anterior și că este pregătită să accelereze ritmul de majorare dacă datele economice o vor justifica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

UPDATE Ora 18:00 Pierderile indicilor bursieri americani au accelerat: S&P 500 se depreciază cu 0,9%, Dow Jones cu 0,74%, iar Nasdaq Composite cu 0,7%.

Randamentele obligațiunilor au crescut, acțiunile au scăzut, iar dolarul și-a extins câștigurile față de valutele rivale majore în urma publicării declarațiilor lui Powell.

Tesla taie încă odată prețurile pentru Model S și Model X pe piața din SUA CITEȘTE ȘI Tesla taie încă odată prețurile pentru Model S și Model X pe piața din SUA

"Deși inflația s-a temperat în ultimele luni, procesul pentru readucerea inflației la 2% mai are un drum lung de parcurs și probabil că va fi accidentat", a declarat Powell, în remarcile pregătite pentru comisia bancară a Senatului SUA.

"Cele mai recente date economice au fost mai puternice decât se așteptau, ceea ce sugerează că nivelul final al ratelor dobânzilor va fi probabil mai ridicat decât s-a anticipat anterior. Dacă totalitatea datelor va indica faptul că este justifică o înăsprire mai rapidă, vom fi pregătiți să creștem ritmul de majorare a ratelor", a precizat Powell, citat de Bloomberg.

Principalii indici bursieri de la New York se depreciau cu până la 0,5% în jurul orei 17:40 (ora României).

Oficialii Rezervei Federale încearcă să încetinească inflația fără să declanșeze o recesiune care să ducă la creșterea șomajului. Senatorii democrați s-au arătat îngrijorați de creșterea rapidă a ratelor dobânzilor și este posibil ca unii dintre ei să intensifice presiunile asupra șefului Fed pentru a se retrage, în timp ce republicanii îl acuză pe președintele Joe Biden că a stimulat prea mult economia și l-au îndemnat pe Powell să continue lupta împotriva inflației.

Fed a început acum un an o campanie agresivă de creștere a ratei dobânzilor de referință, care a fost adusă în intervalul 4,5-4,75%. Chiar și așa, economia americană a dat dovadă de o rezistență remarcabilă.

Numărul locurilor de muncă a crescut cu peste 1 milion într-un interval de trei luni încheiat în ianuarie, potrivit datelor Departamentului Muncii, iar cifrele recente privind consumul și inflația indică presiuni persistente asupra prețurilor.

"Dintr-o perspectivă mai largă, inflația s-a temperat oarecum de la jumătatea anului trecut, dar rămâne cu mult peste obiectivul pe termen lung al FOMC (Comitetul Federal pentru Piața Deschisă, n.r.) de 2%", a declarat Powell.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni sua
bursa wall street
fed
majorare dobanzi fed