ULTIMA ORĂ Problemele de pe piața imobiliară comercială din SUA ajung în Europa. Obligațiunile unei mari bănci se prăbușesc. "Cea mai mare criză imobiliară de la criza financiară încoace".

ULTIMA ORĂ Problemele de pe piața imobiliară comercială din SUA ajung în Europa. Obligațiunile unei mari bănci se prăbușesc. "Cea mai mare criză imobiliară de la criza financiară încoace".
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 7 feb 2024
Problemele de pe piața imobiliară comercială din SUA, care au afectat deja băncile din New York și Japonia, au ajuns și în Europa, sporind temerile legate de o contagiune mai amplă.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cea mai recentă victimă este Deutsche Pfandbriefbank din Germania, ale cărei obligațiuni s-au prăbușit astăzi din cauza îngrijorărilor legate de expunerea la acest sector. Banca a reacționat printr-o declarație neprogramată, în care a anunțat că a majorat provizioanele din cauza "slăbiciunii persistente a piețelor imobiliare". Banca germană a descris turbulențele actuale ca fiind "cea mai mare criză imobiliară de la criza financiară încoace".
Acțiunile UBS scad, chiar dacă gigantul bancar anunță răscumpărări. Cumpărarea Credit Suisse continuă să producă pierderi majore CITEȘTE ȘI Acțiunile UBS scad, chiar dacă gigantul bancar anunță răscumpărări. Cumpărarea Credit Suisse continuă să producă pierderi majore

Acțiunile au căzut la un minim record, de până la 4,65 euro.

Deutsche Pfandbriefbank a fost parte a Hypo Real Estate Holding, bancă naționalizată în 2008, după falimentul Lehman Brothers. În 2018, statul german și-a diminuat participația de la 20% la 3,5%. Este al doilea cel mai mare creditor specializat în imobiliare de pe piața germană.

Analiștii Morgan Stanley au recomandat vânzarea de obligațiuni senior de la Deutsche Pfandbriefbank din cauza expunerii sale pe piața imobiliară comercială din SUA. Morgan Stanley a refuzat să comenteze raportul.

Sursa Grafic Der Aktionär

ULTIMA ORĂ Problemele de pe piața imobiliară comercială din SUA ajung în Europa. Obligațiunile unei mari bănci se prăbușesc.

Creditorii constituie provizioane tot mai mari pentru datoriile acordate proprietarilor de imobile și dezvoltatorilor imobiliari, în condițiile în care creșterea ratelor dobânzilor a erodat valoarea clădirilor din întreaga lume. Marți, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că pierderile din sectorul imobiliar comercial reprezintă o îngrijorare care va pune presiune asupra proprietarilor, dar a adăugat că, în opinia ei, problema este gestionabilă.

"Există îngrijorări serioase pe piața CRE din SUA. Nu este o problemă pentru băncile americane și europene mai mari, dar băncile germane mai mici, axate pe proprietăți, resimt un pic de durere. În acest moment, însă, pentru ele este mai mult o problemă de profitabilitate decât de solvabilitate. Au suficient capital și sunt mai puțin expuse la retragerea depozitelor decât sunt băncile de retail pure", a declarat Paul van der Westhuizen, rsponsabil de strategie la Rabobank. 
 
Pentru birourile din SUA, unde revenirea la muncă în urma pandemiei a fost mai lentă și mai puțin substanțială, scăderea valorii a fost deosebit de gravă. Iar unii prezic că este posibil ca întregul impact să nu fi fost încă pe deplin evaluat. Analiștii de la Green Street au declarat că anul acesta ar putea fi necesară o nouă reducere a valorii contabile de până la 15%.
Tesla pregătește concedieri CITEȘTE ȘI Tesla pregătește concedieri

"Valorile de evaluare rămân mult prea ridicate. Creditorii care își bazează deciziile pe aceste evaluări au șanse mai mari de a se confrunta cu deprecieri", au spus analiștii.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
piata muncii
fed
piata birouri
piata imobiliara comerciala
deutsche pfandbriefbank