ULTIMA ORĂ Finanțele au ieșit să se împrumute în euro pe piața externă. Vând eurobonduri pe 12 și 30 de ani

ULTIMA ORĂ Finanțele au ieșit să se împrumute în euro pe piața externă. Vând eurobonduri pe 12 și 30 de ani
scris 21 ian 2020

Ministerul Finanțelor a ieșit astăzi să se împrumute în euro de pe piața externă, prin vânzarea către investitorii străini de eurobonduri cu maturități de 12 ani și 30 de ani. Cele două eurobonduri sunt emisiuni noi. Guvernul are mare nevoie de bani, după ce anul trecut a revizuit la finele lunii noiembrie deficitul în creștere puternică și nu a reușit să împrumute în timp util conform noului necesar. Din acest motiv, Finanțele au apelat inclusiv la rezerva de valută. Recordul pentru o ieșire pe extern a fost stabilit în martie anul trecut de precedentul guvern, care a împrumutat astfel într-o zi 3 miliarde de euro.

Aranjorii emisiunii sunt, potrivit Bloomberg, BNP Paribas, Citi, RBI, SocGen și Unicredit.

Emisiunea se va închide, cel mai probabil, spre finalul zilei, când statul român va decide cât împrumută și se va stabili și dobânda, în funcție de interesul investitorilor.

Cele două emisiuni sunt cotate la MS (midswap)+210 puncte de bază în cazul titlurilor pe 12 ani și MS+315 puncte de bază la cele pe 30 de ani.

Cel mai recent, Finanțele au ieșit pe piața externă în luna iulie a anului trecut, când au împrumutat 2 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri tot pe 12 și 30 de ani. Aceasta a fost a doua ieșire pe extern din 2019, după cea din martie. Împrumutul de 3 miliarde de euro din martie 2019 reprezintă cea mai mare sumă luată până acum de stat la o singură ieșire pe piețele externe.

Creditul ipotecar merge bine, chiar dacă a fost trasă frâna la Prima Casă. Guvernul rămâne în continuare foarte expus la piața imobiliară CITEȘTE ȘI Creditul ipotecar merge bine, chiar dacă a fost trasă frâna la Prima Casă. Guvernul rămâne în continuare foarte expus la piața imobiliară

Necesarul de finanțare de pe piețele externe în 2019, prin eurobonduri, a fost anunțat la 4,25 miliarde euro, dar autoritățile au trecut de prag, cu cele 5 miliarde de euro luate.

Pentru anul acesta, necesarul de finanțare în valută de pe extern a fost estimat la 6 miliarde de euro. Per total, necesarul de finanțare în 2020 a fost stabilit la circa 86,9 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (cca 40,6 miliarde lei), precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2020, în sumă de cca 46,3 miliarde lei.

Guvernul a avut dificultăți cu împrumuturile pe finalul anului trecut, după ce explozia deficitului bugetar în ultimele luni ale anului a pus Ministerul Finanțelor în situația de a avea brusc un necesar de finanțare mult mai mare decât cel planificat. În noiembrie, planul de împrumuturi pentru tot anul 2019 a fost modificat de la aproape 73 de miliarde de lei inițial la 90 de miliarde de lei și, chiar dacă a accelerat cât a putut împrumuturile din piața internă, în lei și valută, ministerul a rămas, cel mai probabil, cu un necesar neacoperit de circa 9 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
eurobonduri
obligatiuni
imprumut