Guvernul a împrumutat 2 miliarde euro de pe piețele externe și a depășit deja planul pe tot anul, după ce în martie a luat 3 miliarde euro, sumă record

Guvernul a împrumutat 2 miliarde euro de pe piețele externe și a depășit deja planul pe tot anul, după ce în martie a luat 3 miliarde euro, sumă record
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 iul 2019

Guvernul a împrumutat astăzi de pe piețele externe 2 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 12 și 30 de ani. Aceasta este a doua ieșire pe extern de anul acesta, după cea din martie, când statul a luat a împrumutat 3 miliarde de euro, cea mai mare sumă luată vreodată la o singură ieșire pe piețele internaționale a României. Necesarul de finanțare de pe piețele externe în acest an, prin eurobonduri, a fost anunțat la 4,25 miliarde euro, astfel că autoritățile au trecut deja de prag, cu cele 5 miliarde de euro luate până acum. Ministerul Finanțelor a transmis, însă, în ultimele luni, că ar putea opta să profite de condițiile bune de împrumut și să prefinanțeze și din necesarul de anul următor. Finanțele au ieșit acum pentru a profita de situația bună de pe piețele internaționale și de cererea ridicată pentru datoria statului român, consemnată inclusiv la vânzarea de titluri de stat în lei pe piața internă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Investitorii au subscris 5,7 miliarde de euro, 3,8 miliarde de euro pentru eurobondurile pe 12 ani și 1,9 miliarde de euro pentru cele pe 30 de ani. În final, statul a luat 1,4 miliarde de euro cu scadența pe 12 ani și 600 de milioane de euro pe 30 de ani, potrivit Bloomberg.

FOTO Atenție pasageri Uber: Accesul la aplicație va putea fi pierdut! CITEȘTE ȘI FOTO Atenție pasageri Uber: Accesul la aplicație va putea fi pierdut!

Profit.ro a scris în cursul dimineții că Guvernul a ieșit să se împrumute din nou prin vânzarea de eurobonduri pe piețele internaționale.

Aranjorii emisiunii sunt BNP, ING Bank, Citi, Erste Bank și UniCredit, potrivit Bloomberg.

FOTO Lidl retrage de la vânzare un produs la care a fost detectată Salmonella CITEȘTE ȘI FOTO Lidl retrage de la vânzare un produs la care a fost detectată Salmonella

Guvernul vrea să împrumute pentru întreg anul, din surse interne și externe, 72 de miliarde (circa 15 miliarde euro), din care suma de 44 miliarde de lei este prevăzută pentru plata datoriilor care ajung la scadență în cursul acestui an, iar restul - pentru acoperirea deficitului bugetar.

De pe piața externă, Executivul vrea să ia pentru anul 2019 suma de 4,5 miliarde de euro (prin eurobonduri 4,25 mld euro, restul trageri de la instituții internaționale). Din suma totală, 3 miliarde au fost împrumutate deja în martie. În funcție de condițiile de pe piețele externe, România ar putea alege să prefinanțeze încă de anul acesta și din necesarul de împrumut pentru anul următor.

FOTO Tarife considerate aberante în Cluj-Napoca. Festivalul Untold scumpește uimitor cazarea în oraș CITEȘTE ȘI FOTO Tarife considerate aberante în Cluj-Napoca. Festivalul Untold scumpește uimitor cazarea în oraș

România a împrumutat la finele lunii martie 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe. Investitorii au subscris, în total, peste 7,2 miliarde de euro, cererea pentru obligațiunile României fiind foarte ridicată, în contextul unui climat extern favorabil, cu un interes ridicat al investitorilor pentru datoria unor state ca România.

Astfel, Guvernul a luat 1,15 miliarde euro prin titlurile pe 7 ani, 500 de milioane de euro prin vaanzarea celor pe 15 ani, iar cu cele pe 30 de ani 1,35 miliarde de euro, potrivit Bloomberg.

Senatorul Zamfir reinițiază proiectul privind leasing-ul, dar renunță la limitarea penalităților și eliminarea titlului executoriu al contractelor CITEȘTE ȘI Senatorul Zamfir reinițiază proiectul privind leasing-ul, dar renunță la limitarea penalităților și eliminarea titlului executoriu al contractelor

A fost pentru prima dată când România s-a împrumutat pe 30 de ani în euro. Executivul a mai luat bani de pe piețele externe pe 30 de ani, dar prin vânzarea de obligațiuni în dolari.

Aranjorii emisiunii au fost în martie Erste, Citi, ING Bank, JPMorgan și Societe Generale.

Guvernul avea nevoie să se împrumute rapid de pe piețele externe, după ce obținuse de la băncile din România în primele luni ale anului mai puțin decât avea nevoie pentru rostogolirea datoriei care ajunge la plată și acoperirea unui eventual deficit bugetar.

Programul Tezaur: Titluri de stat pentru populație la dobânzi între 3,5% și 5% pe an, începând de astăzi CITEȘTE ȘI Programul Tezaur: Titluri de stat pentru populație la dobânzi între 3,5% și 5% pe an, începând de astăzi

Împrumuturile de pe piețele externe

De pe piețele externe, statul a împrumutat anul trecut 3,75 miliarde de euro (17,42 miliarde lei) și 1,2 miliarde de dolari (4,9 miliarde lei).

Finanțele au luat în octombrie 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, după 2 miliarde de euro în februarie, și 1,2 miliarde de dolari în iunie. În octombrie, România a împrumutat de pe piețele externe 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, mai puțin comparativ cu obiectivul de 2,5 miliarde de euro anunțat de Ministerul Finanțelor la declanșarea operațiunii.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
banci
eurobonduri
imprumut
guvern