Conferințele Profit News TV - Maratonul Economia Verde: Ministrul Economiei: Proiectele de decarbonare, din fonduri europene, pot duce România într-o poziție favorizantă

Conferințele Profit News TV - Maratonul Economia Verde: Ministrul Economiei: Proiectele de decarbonare, din fonduri europene, pot duce România într-o poziție favorizantă
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2023

Fondurile europene pentru proiectele de decarbonare reprezintă cheia care poate să ducă România într-o poziție favorizantă, în contextul accelerării acestor procese la nivel european, dar și transatlantic, a transmis ministrul Economiei, Florin Spătaru, în cadrul Maratonului Economia Verde de la Profit News TV.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Maratonul a fost organizat cu sprijinul Environ, Tinmar Energy, Transgaz, ING, ACUE, Bursa de Valori București, Romgaz, Electrica Furnizare, Hidroelectrica

Ministerul va lansa, cel mai probabil în luna iunie, a doua parte a schemei de minimis pentru industria prelucrătoare și se așteaptă ca, potrivit noilor reglementări pregătite de Comisia Europeană, pragul ajutorului să crească de la 200.000 la 500.000 euro pentru anii următori.

”Avem această schemă pentru pentru industria prelucrătoare, în care am inclus o componentă de investiții verzi. Practic, toți cei care vor beneficia de acest ajutor de stat vor trebui să demonstreze că au echipamente noi, că au echipamente care se încadrează în conceptul de investiție verde. Pe de altă parte, avem multe proiecte de economie circulară, mare parte dintre ele în acest moment finanțate prin schema de ajutor de minimis”, a declarat ministrul, care a precizat că 90 de proiecte vor fi finanțate în perioada următoare prin program.

PLANUL Cum vrea coaliția de guvernare să pună OMV Petrom la plata contribuției de solidaritate CITEȘTE ȘI PLANUL Cum vrea coaliția de guvernare să pună OMV Petrom la plata contribuției de solidaritate

Ministrul Economiei a arătat însă că mediul de afaceri nu așteaptă doar aceste scheme de ajutor de stat, amintind că grupul CRH a inaugurat prima fabrică de combustibil solid recuperat din România, prin care deșeurile pot fi transformate în combustibil solid pentru producția de ciment, existând proiecte similare de energie verde și decarbonare la Liberty Galați și Alro Slatina.

”Aceste proiecte de decarbonare reprezintă cheia care poate se ducă România într-o poziție favorizantă. (...) Vorbim de aceste proiecte majore care pe de o parte pot reduce dependența de consum energetic, dar pe de altă parte pot duce și la decarbonare”, a arătat ministrul, care a precizat că în discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene a insistat că politica comunitară în domeniu nu trebuie să ducă la crearea unor discrepanțe majore între statele europene și să asigure flexibilizarea utilizării fonduri europene.

Conferințele Profit News TV - Maratonul Economia Verde: Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunță că programul Casa Verde Fotovoltaice va fi lansat pe regiuni. Cum se va proceda CITEȘTE ȘI Conferințele Profit News TV - Maratonul Economia Verde: Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunță că programul Casa Verde Fotovoltaice va fi lansat pe regiuni. Cum se va proceda

În acest context, Mirona Daia, director al Direcției Politici Industriale și Competitivitate din Ministerul Economiei, a precizat că a doua parte a schemei de minimis pentru industria prelucrătoare va fi lansată cel mai probabil în luna iunie, în timp ce ministerul caută soluții pentru finanțarea tuturor proiectelor eligibile depuse pentru schema de minimis destinată economiei circulare, unde bugetul a fost de 2 milioane euro, iar cererile au însumat 16 milioane euro.

Conferințele Profit News TV - Maratonul Economia Verde: Ministrul Economiei: Proiectele de decarbonare, din fonduri europene, pot duce România într-o poziție favorizantă

Autoritățile se așteaptă acum, a spus Mirona Daia, la decizia Comisiei Europene privind flexibilizarea proceselor de acordarea ajutorului de stat pentru industrie, fiind prevăzută o majorare a pragului de accesare a ajutoarelor de minims de la 200.000 la 500.000 euro, ceea ce ar oferi oportunitatea firmelor de a accesa noi scheme de ajutor de minimis chiar dacă au mai avut și întrecut astfel de finanțărp pe alte tipuri de cheltuieli eligibile. 

Directorul din Ministerul Economiei a mai arătat că pentru industria românească următoarele instrumente financiare vor viza o abordare sectorială.

”Dacă schema de ajutor de stat din acest moment vizează toate sectoarele industriale, indiferent de activitatea desfășurat,ă pe viitor intenționăm să ne focusăm pe acele sectoare care sunt mai vulnerabile”, a spus Mirona Daia, care a exemplificat în acest sens industria petrochimică sau cea pentru materiale de construcții.

viewscnt
Afla mai multe despre
florin spătaru
mirona daia
ministerul economiei
decarbonare
minimi
industrie
prag
ajutor
conferință
profit tv