VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mar 2022

Piețele se așteaptă ca producția de petrol a țărilor OPEC să rămână în jurul a 440.000 de barili pe zi, în pofida presiunilor internaționale, în special ale SUA, Marii Britanii și Uniunii Europene, de a spori producția în vederea temperării creșterii prețului petrolului, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

„Nu prea văd posibilitatea de creștere mai mare a producției în zona OPEC. Această promisiune a OPEC din ultimele luni nu prea a fost respectată, luna trecută fiind prima dată când au reușit să-și respecte calendarul de producție. Și să-și dorească să crească această producție de petrol va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC, deoarece în ultimii ani nu prea au mai fost investiții în puțuri noi de petrol, în instalații de exploatare. Din cauza asta acum le este destul de greu să reușească să ofere exact producția pe care au angajat-o”, explică la PROFIT NEWS TV analistul eToro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Statele Unite au impus un embargou asupra petrolului rusesc după invadarea Ucrainei, dar statele UE sunt reticente să ia o măsură similară, dată fiind dependența lor de resursele energetice importate din Rusia. 

SURPRIZĂ Dan Ostahie, care deține Altex, va prelua controlul asupra Porsche Bank România, având deja licență BNR.Profit.ro a anunțat anterior că activitatea Porsche Bank România, cu active de peste 900 milioane lei, va fi transferată către Porsche Leasing CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Dan Ostahie, care deține Altex, va prelua controlul asupra Porsche Bank România, având deja licență BNR.Profit.ro a anunțat anterior că activitatea Porsche Bank România, cu active de peste 900 milioane lei, va fi transferată către Porsche Leasing

Săptămâna trecută, Guvernul saudit a insistat asupra angajamentului său față de acordul OPEC+ pentru o creștere graduală, dar limitată, a producției de petrol, manifestându-și din nou opoziția față de o sporire mai rapidă a producției care să frâneze creșterea continuă a prețului barilului de petrol după invazia Rusiei în Ucraina. 

Această organizație, formată din țările Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și alți zece producători, inclusiv Rusia, au încheiat în iulie 2021 un acord ce prevede creșterea treptată a producției de petrol cu 400.000 de barili pe lună.

„Există această temere că, dacă Rusia nu va mai putea livra petrolul, prețul acestuia va crește. Agenția Internațională de energie atrăgea atenția că fără petrolul rusesc, Rusia fiind al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume, va trebuie să se ia în considerare lipsa acestui petrol. Nu este un lucru care poate fi ușor rezolvat”, mai spune Bogdan Maioreanu.

Explozie urmată de incendiu la o fabrică de amidon din Medgidia CITEȘTE ȘI Explozie urmată de incendiu la o fabrică de amidon din Medgidia

Războiul din Ucraina se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor, care se confruntă cu un nou val de creșteri de prețuri. 

„Războiul a sistat exporturile de oțel ale Ucrainei sau le-a încetinit foarte mult. Exportul de fier beton este cel de-al doilea mare export al Ucrainei. Ei exportau înainte de conflict undeva la 7,7 miliarde de dolari pe an. Acest lucru se resimte pentru că majoritatea consumatorilor acestor materiale veneau din zona europeană. Toate creșterile la energie au impact și asupra altor materiale de construcții, cum ar fi sticla, betoanele, cimentul, anumite plastice - toate lucrurile astea duc la creșterea prețurilor”, adaugă Bogdan Maioreanu.

CONFIRMARE Legislația fiscală, schimbată pentru Unifarm. Opoziția: Se intervine într-o anchetă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Legislația fiscală, schimbată pentru Unifarm. Opoziția: Se intervine într-o anchetă

Potrivit informațiilor eToro, contractele futures pe armături de fier au sărit de la aproximativ 700 de dolari americani pe tonă la sfârșitul lunii februarie la peste 900 de dolari pe tonă în prezent. Există, de asemenea, rapoarte conform cărora companiile de trading nu sunt foarte interesate să importe oțel din Rusia. Rusia a exportat aproximativ 28 de milioane de tone în ultimii ani, mult în urma numărului unu, China, care a exportat 52,63 milioane de tone de produse din oțel în 2021, arată datele oficiale. Ucraina exportă aproximativ 15 milioane de tone de oțel pe an, ceea ce o plasează pe locul opt la nivel mondial.  

Constructorii, pe fondul tuturor acestor scumpiri, vor fi nevoiți să transfere costurile către dezvoltatorii imobiliari sau către consumatorul final. Problemele, însă, atât pentru sectorul construcțiilor, cât și pentru cel imobiliar nu se limitează doar la prețurile materiilor prime. Inflația și majorarea dobânzilor cheie de către BNR au, de asemenea, un impact major.  

DECIZIE Reglementarea activităților casnice, desfășurate acum ”la negru”, adoptată rapid pentru banii din PNRR. Curățenia, îngrijirea și chiar bonele, plătite prin tichete CITEȘTE ȘI DECIZIE Reglementarea activităților casnice, desfășurate acum ”la negru”, adoptată rapid pentru banii din PNRR. Curățenia, îngrijirea și chiar bonele, plătite prin tichete

Majorarea dobânzilor cheie de către BNR se va traduce într-un final în creșterea ROBOR-ului, care deja a ajuns la 4,5%, de la 1,5% în urmă cu un an. Iar piața de construcții și cea imobiliară se bazează în mare parte pe finanțarea dezvoltatorilor și a consumatorilor.  

„Asta se reflectă fie în creșterea ratelor, fie în scăderea valorii principalului pe care cineva poate să îl ia ca să-și cumpere o casîă. Aici suntem cumva între ciocan și nicovală. Cei care sunt în zona de construcții se uită că potențialii lor cumpărători pot să ia mai puțini bani, asta înseamnă fie o construcție mai mică, fie ne oprim și vedem ce se va întâmpla în viitor”, mai spune analistul eToro.

Advertisement

Advertisement

viewscnt
Afla mai multe despre
etoro
bogdan maioreanu
preturi carburanti
productie petrol opec
preturi materiale constructii