PROFIT GROWTH FORUM: Van Groningen, CEO Raiffeisen - Cu noile reguli, sistemul bancar este mai echilibrat. Dar acest echilibru suplimentar are costuri care trebuie suportate de întregul sistem

PROFIT GROWTH FORUM: Van Groningen, CEO Raiffeisen - Cu noile reguli, sistemul bancar este mai echilibrat. Dar acest echilibru suplimentar are costuri care trebuie suportate de întregul sistem
scris 20 iun 2017

Noile reglementări privind solvabilitatea băncilor, introduse gradual în baza acordului Basel III, care va trebui implementat integral până la finalul anului viitor, vor aduce o mai mare stabilitate pentru băncile din România, consideră bancherii prezenți la Profit Growth Forum, organizat cu sprijinul BNR. De partea cealaltă, însă, intervine problema costurilor pe care băncile vor trebui să le suporte pentru a respecta noul pachet de reguli. 

Forumul are ca parteneri ExxonMobile, OMV Petrom, Mastercard, Visa, Raiffeisen Bank, Orange, Eximbank, UP Romania, Fondul Proprietatea, Idea Bank, cărora le mulțumim pentru participare

În opinia lui Steven Van Groningen , CEO al Raiffeisen Bank, sistemul bancar din România este mult mai echilibrat în contextul reglementărilor Basel III, care sporesc nivelul de exigență în privința activelor și pasivelor administrate de bănci, însă nu ar trebui uitat că acest câștig vine cu un cost.

“Există în banking o regulă simplă. Dai 3% dobândă la depozit, iei 6% dobândă la credit, câștigi 3% și la ora 3 ești pe terenul de golf. Rămâne să vedem cum se va mai aplica această regulă în condițiile noilor reglementări”, a explicat, plastic, CEO-ul Raiffeisen Bank.

PROFIT GROWTH FORUM: Sergiu Manea, CEO BCR - Să ne concentrăm pe „petele gri” din infrastructura de transport. Lipsa centurii Bucureștiului mănâncă din PIB-ul țării CITEȘTE ȘI PROFIT GROWTH FORUM: Sergiu Manea, CEO BCR - Să ne concentrăm pe „petele gri” din infrastructura de transport. Lipsa centurii Bucureștiului mănâncă din PIB-ul țării

Potrivit acestuia, problema costurilor trebuie bine analizată pentru că, dacă este vorba de risc sistemic, atunci și costurile ar trebui împărțite între toți jucătorii din sistem. Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor, spune că băncile vor avea costuri suplimentare care vor fi transferate prin preț și către clienți.

“Logica noilor reglementări este aceea de a dminua substanțial sau de a face imposibil riscul sistemic. Să aducă un plus de stabilitate și reziliență. Însă, dacă vrem active mai stabile susținute de pasive mai stabile, intervine și un cost suplimentar. Și atunci voi atrage aceste active și printr-un preț suplimentar. Sunt costuri deja foarte importante pe zona de reglementare”, a spus Oprescu.

Regulile Basel III, care vizează creșterea stabilității sistemului bancar prin reducerea substanțială a riscurilor asumate de instituțiile de credit, au început să fie implementate, gradul, din ianuarie 2014. Termenul final pentru finalizarea procesului de implementare este decembrie 2018.  

viewscnt
Afla mai multe despre
basel iii
van gronigen
raiffeisen