Bruxellul îndeamnă “insistent” România să transpună normele privind combaterea spălării banilor, migrația și transportul feroviar

Bruxellul îndeamnă “insistent” România să transpună normele privind combaterea spălării banilor, migrația și transportul feroviar
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 dec 2017

Comisia Europeană a îndemnat “insistent” România să transpună în legislația națională normele UE privind combaterea spălării banilor, migrația legală și instituirea spațiului feroviar unic european.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În pachetul său lunar de decizii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor statelor membre, publicat joi, Comisia solicită României și altor șapte țări să transpună cea de a patra directivă UE privind combaterea spălării banilor.

Statele UE aveau termen până pe 26 iunie anul acesta să transpună directiva în legislațiile naționale, însă România, Bulgaria, Cipru, Grecia, Luxemburg, Malta, Polonia și Țările de Jos nu au făcut acest lucru, arată Comisia.

ULTIMA ORĂ: Comisia Europeană trimite România în fața Curții de Justiție a UE și cere plata unei amenzi de circa 43.000 euro pe zi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ: Comisia Europeană trimite România în fața Curții de Justiție a UE și cere plata unei amenzi de circa 43.000 euro pe zi

“Prin urmare, după ce a acordat acestor 8 țări posibilitatea de a-și prezenta observațiile cu privire la scrisorile de punere în întârziere transmise în iulie 2017, Comisia invită acum aceste țări să ia măsurile necesare pentru a se conforma pe deplin directivei”, potrivit pachetului de decizii anunțate astăzi.

Dacă nu se vor conforma, cele 8 state riscă să fie trimise în fața Curții de Justiție a UE.

Tot astăzi, Comisia a îndemnat “insistent” Bucureștiul să pună corect în aplicare directivele privind migrația legală și legsilația UE privind instituirea spațiului feroviar unic european.

Executivul de la Bruxelles a trimis României o scrisoare de punere în întârziere din cauza deficiențelor în aplicarea normelor UE de instituire a spațiului feroviar unic european. Scrisoarea de punere în întârziere se referă la noile servicii internaționale de transport feroviar de călători, la acordarea de licențe întreprinderilor feroviare, la furnizarea de informații privind condițiile de acces și la tarifarea serviciilor din terminale, gări și ateliere.

Renault va vinde Poliției 5.600 de autovehicule pentru aproape 50 milioane de euro CITEȘTE ȘI Renault va vinde Poliției 5.600 de autovehicule pentru aproape 50 milioane de euro

Potrivit Comisiei, legislația națională a României nu prevede obligația de a consulta sectorul feroviar privind noile acorduri contractuale și alinierea acordurilor existente la noile norme. Legislația națională ar trebui să prevadă, de asemenea, o procedură transparentă pentru selectarea personalului decizional din cadrul organismului de reglementare în domeniul feroviar, arată Comisia.

În privința migrației, Comisia a trimis astăzi scrisori de punere în întârziere României, Greciei, Țărilor de Jos și Portugaliei. În cazul României, Comisia precizează că nu au fost transpuse și aplicate corect anumite dispoziții ale directivelor UE privind migrația legală, concret Directiva privind reîntregirea familiei, Directiva privind studenții, Directiva privind cercetătorii, Directiva privind cartea albastră și Directiva privind permisul unic.

România și celelalte țări vizate au la dispoziție două luni pentru a răspune argumentelor Comisiei.

Pe lângă scrisorile de punere în întârziere, Comisia a decis să trimită România, Spania, Luxemburg și Bulgaria în fața Curții de Justiție a UE din cauză că nu au notificat la timp transpunerea integrală a normelor UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe și acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piața internă.

Comisia a solicitat impunerea unei amenzi împotriva României de aproape 43.000 euro pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
punere in intarziere
migratie
spalare bani
transport feroviar unic