Bugetul militar al Chinei, al doilea în lume după cel al Statelor Unite, urmează să crească cu 7,5% în 2019 - o scădere față de anul trecut, a anunțat marți Guvernul, relatează AFP.
Acest anunț are loc în contextul în care Beijingul ridică tonul în fața susținătorilor independenței Insulei Taiwan și în care diferende teritoriale - care au scăzut în intensitate - continuă să existe cu vecinii săi la Marea Chinei de Sud scrie News.ro.
Acest nivel al creșterii, mai mic decât în 2018 - când bugetul a crescut cu 8,1% - a fost anunțat într-un raport publicat cu puțin înainte de deschiderea sesiunii anuale a Parlamentului.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Beijingul preconizează să cheltuiască 1.190 miliarde de yani (177,6 miliarde de dolari/156 de miliarde de euro) cu Apărarea sa - de patru ori mai puțin decât washingtonul.
Autoritățile și experți chinezi insistă cu regularitate asupra nevoii îmbunătățirii condițiilor de trai și soldei militarilor, în funcție de inflația din China.
Profesionalizarea Armatei Populare de Eliberare (APL) și voința președintelui Xi Jinping de a avea forțe militare ”pregătite de luptă” necesită însă antrenamente mai frecvente - care cer mai multă muniție și carburant.
Partidul Comunist Chinez (PCC) s-a lansat totodată într-o operațiune de prindere din urmă a tehnologiilor și echipamentelor occidentale.
În afară de emblematicele port-avioane - al doilea se află, în prezent, în faza de testare -, China proiectează o nouă generație de nave distrugătoare antiaeriene, de avioane de vânătoare și o întreagă gamă de rachete balistice, cu scopul de a-și consolida disuasiunea.
”Cheltuieilie limitate ale Chinei în domeniul apărării vizează doar să apere suveranitatea, securitatea și intergritatea teritorială ale țării. Ele nu constituie o amenințare la adresa altor țări”, a dat asigurări luni Zhang Yesui, un purtător de cuvânt al Parlamentului.
Bugetul militar chinez nu a depășit cele 10 procente ale creșterii economice înregistrate din 2015 și rămâne în urma celui al Statelor Unite.
Bugetul american era în 2018 primul buget mondial - 643,3 miliarde de dolari -, urmat de cel al Chinei (168,2 miliarde de dolari), Arabiei Saudite (82,9), Rusiei (63,1), Indiei (57,9), Regatului Unit (56,1), Franței (53,4) și Japoniei (47,3 miliarde de dolari), potrivit celor mai recente date prezentate de cabinetul britanic specializat International Institute for Strategic Studies (IISS).