Fincantieri și Naval Group, în luptă pentru contractul corvetelor din România, au pus bazele unui joint venture

Fincantieri și Naval Group, în luptă pentru contractul corvetelor din România, au pus bazele unui joint venture
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iun 2019

Liderii din Italia și Franța în domeniul naval Fincantieri și Naval Group, aflați în plină luptă pentru contractul corvetelor din România, de peste 1 miliard de euro, au format o alianță în domeniul construcției navelor militare prin înființarea un joint venture, proiect numit Poseidon, relatează presa franceză.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Prin acest acord, cele două companii urmăresc schimbul de bune practici, desfășurarea unor activități comune de cercetare-dezvoltare, optimizarea procesele de achiziție și prezentarea unor oferte comune pentru piețele de export.

Naval Group și Fincantieri urmăresc să atingă în următorul deceniu contracte în valoare de 5 miliarde de euro prin acest joint venture, costruind împreună 10-15 nave de război, potrivit Reuters.

"Suntem de departe cei mai mari constructori navali din Europa, dar nu putem rămâne competitivi și maxima resursele dacă ne bazăm doar pe piețele interne", potrivit declarațiilor de la semnarea acordului.

Licitația pentru achiziția celor patru corvete multifuncționale destinate Marinei Militare Române, contract de peste 1 miliard de euro, face obiectul unor noi suspiciuni publice prin care sunt reclamate nereguli, generate de faptul că firma care controlează aproape în totalitate Șantierul Naval Constanța, asociat în licitație cu Naval Group (deținut de statul francez și indicat neoficial câștigător al contractului prin antepronunțare a ministrului Apărării), este înregistrată în Insulele Marshall, stat reintrodus recent de Uniunea Europeană pe "lista neagră" a jurisdicțiilor fiscale necooperante. Situația a fost sesizată de Ministerul Afacerilor Externe către Ministerul Apărării, iar în document, arată psnews.ro, este specificat faptul că ar fi imposibil de obținut avizele de securitate întrucât nu pot fi colectate informații despre firma care deține Șantierul Naval Constanța.

Recent, cum a relatat Profit.ro, premierul Viorica Dăncilă a semnat decizia de eliberare a lui Andrei Ignat din funcția de secretar de stat în Ministerul Apărării, șef al Departamentului pentru Armamente din cadrul MApN, acesta fiind cel care a sesizat, la începutul anului, Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel pentru "suspiciuni rezonabile" privind derularea în deplină legalitate a procedurii de achiziționare de către statul român a corvetelor, contract de peste 1 miliard de euro.

Andrei Ignat era cel căruia îi aparține decizia finală în atribuirea contractului de achiziție de către statul român a celor patru corvete multifuncționale destinate Marinei Militare Române, contract de peste 1 miliard de euro, până la acest moment nefiind anunțat public un câștigător. 

În primăvara acestui an, ministrul Apărării Gabriel Les a prezentat în presă drept câștigător Grupul Naval Francez (DCNS), cu precizarea că acesta nu s-a pronunțat direct, dar a spus că „ordinea se cunoaște”, fiind cea apărută deja în presă. Până la acest moment, însă, câștigătorul nu a fost anunțat oficial, semnătura finală aparținând secretarului de stat Andrei Ignat, cu experiență în combaterea spălării banilor și controlul procedurilor de achiziții publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
fincantieri
naval group
joint venture
colaborare fincantieri-naval
corvete
licitatie corvete