Traderul de stat de peste Prut, Energocom, a transmis că nu mai este nevoie ca Republica Moldova să importe astăzi 484 MWh de energie electrică în regim de urgență, la prețuri mai mari decât cele ale pieței spot, prin intermediul așa-numitelor ajutoare de avarie, ca urmare a insuficienței capacității comerciale disponibile de interconexiune cu România, așa cum fusese anunțat ieri.
Producția de hidrocarburi a celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a scăzut anul trecut cu aproximativ 3,5%, de la o medie de 113 mii barili echivalent petrol pe zi (bep/zi) la una de 109 mii bep pe zi. În ultimul trimestru al anului, scăderea a fost mai puțin accentuată, de la 110 mii bep/zi la 107,2 mii bep/zi.
Marți, 14 ianuarie, nu vor avea loc deconectări ale energiei electrice, potrivit consilierului prim-ministrului, responsabil de comunicarea Celulei de criză, Cristian Jardan. Totuși, în sinteza activității Celulei de criză de luni, 13 ianuarie, acesta a reiterat îndemnul către cetățeni de a economisi lumină între orele 16:00 și 19:00 și în orele de vârf. Totodată, a punctat că situația din regiunea transnistreană „rămâne în continuare complicată”, potrivit Rador Radio România.
Prețurile petrolului au crescut cu 2%, la cele mai ridicate niveluri din ultimele 4 luni, pe fondul așteptărilor că sancțiunile extinse ale Statelor Unite asupra petrolului rusesc vor forța cumpărătorii din India și China să caute alți furnizori, transmite Reuters.
Incertitudinile legate de un presupus atac cu drone ucrainene a unui compresor al gazoductului TurkStream, singurul gazoduct prin care mai sunt transportate gaze în Europa, dar mai ales răcirea vremii care a condus la o creștere a cererii au majorat prețul spot al gazelor de pe piața autohtonă la maximul ultimilor 2 ani.
Zece țări din Uniunea Europeană, între care și România, au cerut blocului de 27 de națiuni să interzică importurile de gaz și gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, se arată într-un document văzut de Reuters, în timp ce Europa dezbate noi sancțiuni împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina.
Veniturile din vânzările de petrol și gaze pentru bugetul federal al Rusiei în 2024 au crescut cu peste 26%, la 11,13 trilioane de ruble (108,22 miliarde de dolari), informează Reuters.
Gigantul petrolier de stat al Kazahstanului, KazMunayGas, proprietarul Rompetrol din România, vrea să se extindă pe piața internațională a energiei, prin achiziționarea rafinăriei Lukoil din Bulgaria, care s-ar adăuga portofoliului de rafinării deținute în România, Vega și Petromidia, a anunțat compania kazahă, confirmând o informație publicată de agenția de presă Bloomberg.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și furnizor de electricitate, a transmis o informare către clienții săi despre efectuarea în ziua de luni a unor lucrări de mentenanță a sistemelor informative, care probabil vor afecta interacțiunea cu aceștia.
Republica Moldova va importa mâine energie electrică și în regim de urgență, din România și, posibil, și din Ucraina, la prețuri mai mari decât cele ale pieței spot, prin intermediul așa-numitelor ajutoare de avarie acordate contra cost de operatorii de transport și sistem din cele 2 țări vecine.