Prețurile petrolului au crescut cu aproximativ 2%, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, pe măsură ce tensiunile geopolitice persistente dintre Rusia și Ucraina, respectiv SUA și Iran, par să prelungească sancțiunile impuse Rusiei și Iranului, transmite Reuters
Încheierea la 1 iulie a perioadei în care prețul energiei a fost plafonat și în care, implicit, au fost plătite compensații furnizorilor va conduce la o dublare a valorii facturii pentru unii consumatori, mai ales pentru cei cu consum redus.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat lansarea unui apel de proiecte în valoare de 56.000.000 euro pentru obținerea de energie termică din apa geotermală.
Ministerul Mediului a decis să emită acordul de mediu pentru Amenajarea Hidroenergetică Livezeni Bumbești.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a întâlnit cu comisarul european pentru Energie, Dan Jorgensen, și a reiterat poziția fermă a României, respectiv aceea că închiderea celor 1.755 MW de capacitate pe cărbune, prevăzută pentru 1 ianuarie 2026, nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide.
O eventuală decizie politică de reducere a cotei de TVA la energie electrică de la 19% la 9% ar duce la încasări bugetare din această sursă mai mici cu numai 900 milioane lei, potrivit calculelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Europa trebuie să se sporească ponderea electricității în totalul consumului energetic și să-și electrifice economia pentru că nu dispune de resurse proprii suficiente de gaze naturale, fiind nevoită să importe, iar cea mai recentă criză energetică din UE, de după agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, a avut drept cauză instrumentalizarea politică a gazelor de către Rusia, care a redus masiv livrările, a declarat Georgios Stassis, CEO-ul grupului grec PPC, cu activități masive și în România.
Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru consumul final de energie electrică, față de actualul nivel de 19%, ar putea fi o soluție de diminuare a facturilor, după eliminarea plafonării de la 1 iulie, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, transmite că prosumatorii nu plătesc tarife de transport pe energia injectată în rețele, contrazicând afirmația în acest sens a Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE).
Curtea Constituțională a redactat și publicat, după aproape 7 luni, motivarea deciziei sale din 7 noiembrie 2024, prin care a declarat neconstituțională așa-numita contribuție la Fondul de Tranziție Energetică impusă producătorilor de energie electrică, prin care aceștia au fost obligați să plătească la stat 100% din veniturile suplimentare rezultate din tranzacții angro de vânzare efectuate la prețuri de peste 450 lei/MWh, iar ulterior 400 lei/MWh.