Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a început deja să întreprindă demersuri de pregătire a negocierii preluării și repornirii combinatului de îngrășăminte chimice Azomureș, cel mai mare de profil din țară, cel mai mare consumator de gaze și una dintre cele mai mari întreprinderi locale de producție industrială, parte a grupului elvețian Ameropa.
România are potențialul de a deveni un furnizor de securitate energetică în această zonă a Europei, dar există riscul politic ca țara noastră să rămână doar un pion într-un joc dominat de interese mai mari, fără o putere reală de a-și valorifica avantajele - resursele naturale și oportunitățile evidente - dacă nu începe să-și construiască redute de securitate energetică, a declarat Daniel Apostol, președintele Federației Patronale a Energiei (FPE), la Maratonul Profit.ro TV - Securitatea Energetică a României.
Încă de anul trecut ANRE a început să ia diverse măsuri pentru a crea lichiditate în piața de energie, printre care și modificarea mecanismului de achiziție centralizată a energiei electrice. Începând cu 1 iulie 2025, ANRE are în vedere o nouă măsură, care vizează introducerea conceptului de market maker, care, de asemenea, va avea rolul de a crea lichiditate în piață.
Ministerul Muncii este cel care trebuie să realizeze, până pe 15 iunie, noul sistem de sprijin pentru consumatori, luând în considerare veniturile și riscul de sărăcie energetică. Finanțarea ar urma să fie asigurată din bugetul de stat. O soluție ar fi plata directă de la stat pentru consumatorii vulnerabili, chestiune care ar forța statul să bugeteze adecvat sprijinul pentru energie, nu ca în prezent, când decontează furnizorilor, în limita bugetului alocat și nu la nivelul necesar, a declarat Dana Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), la Maratonul Profit.ro TV - Securitatea Energetică a României.
Liberalizarea pieței de energie, la 1 iulie, trebuie să asigure șanse egale de succes pentru toți concurenții, fără să apară un jucător nou care să dezechilibreze piața, pentru că nu a “dus în spate” schema de plafonare a tarifelor, ce a afectat în mare măsură companiile de profil, spune, la Maratonul Profit.ro TV - Securitatea Energetică a României, George Agafiței, Director Afaceri Instituționale și Reglementări PPC România.
ELCEN vrea o fuziune cu Termoenergetica, proces care ar conduce la un sistem de încălzire în București comparabil cu cel modern din Oradea, în circa 4 ani, spune directorul general ELCEN, Claudiu Crețu, la Maratonul Profit.ro TV - Securitatea Energetică a României.
Producția de gaze din Neptun Deep va asigura consumul intern, va echilibra balanța comercială și va avea un impact de zeci de miliarde de euro atât în PIB, cât și în bugetul de stat, spune Cristian Hubati - membru Directorat OMV Petrom, la Maratonul Profit.ro TV - Securitatea Energetică a României.
Banca Europeană de Investiții (BEI) va transfera până la 30 de milioane de euro pentru un al doilea parc eolian terestru planificat în Peștera, sat aflat în apropierea municipiului Constanța.
Hidroelectrica, cel mai mare producător și furnizor oncurențial de energie din România, și-a bugetat venituri în ușoară creștere pentru acest an, în pofida unor condiții hidrologice defavorabile, asemănătoare celor din 2024, a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica, la Maratonul Profit.ro TV - Securitatea Energetică a României.
Gigantul rus Gazprom se pregătește să scoată la vânzare palatul din Sankt Petersburg și alte proprietăți de lux, cautând să realizeze economii.