Listarea companiilor de stat din sectorul energetic reprezintă o adevărată modificare a ADN-ului acestora, conducând la transparentizarea și responsabilizarea activității și conducerii respectivelor companii, a declarat Oana Truță, vicepreședintele Franklin Templeton Investment Management LTD, sucursala București, la Profit Growth Forum, organizat cu sprijinul BNR.
Forumul are ca parteneri ExxonMobile, OMV Petrom, Mastercard, Visa, Raiffeisen Bank, Orange, Eximbank, UP Romania, Fondul Proprietatea, Idea Bank, cărora le mulțumim pentru participare
Vicepreședintele Franklin Templeton a reiterat poziția Fondului Proprietatea, pe care-l administrează, de a se opune includerii mai multor companii de stat în sfera de aplicare a excepțiilor de la guvernanța corporativă.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În 6 iunie, Senatul a adoptat cu majoritate de voturi, în calitate de primă cameră sesizată, modificarea ordonanței privind ordonanța corporativă, exceptând de la obligația de a avea management selectat pe criterii de competență o serie de companii de stat, între care Complexul Energetic Oltenia, Administrația Națională de Meteorologie, Compania Națională "Romtehnica", Regia Autonomă "Monitorul Oficial" și Șantierul Naval Mangalia. În momentul de față, propunerea legislativă este trimisă către Camera Deputaților, care este camera decizională.
Potrivit FP, lista companiilor exceptate ar putea fi suplimentată.
“Din perspectiva noastră, a investitorilor financiari, chiar dacă minoritari, în companiile energetice majoritare de stat, guvernanța corporativă este un pilon de bază pentru dezvoltarea unor strategii de dezvoltare sănătoase și durabile, în vederea tranparentizării și responsabilizării acestora”, a declarat Oana Truțcă.
Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton, are în portofoliu, potrivit Oanei Truțcă, companii care. în urma listării pe bursă, și-au majorat profiturile de 3-4 ori între 2011-2016. În opinia sa, acționarii n-ar trebui să se ocupe cu elaborarea de strategii de dezvoltare a companiilor la care dețin participații, ci conducerea managerială, profesionistă, ar trebui să propună planuri de dezvoltare.