Președintele ANAF, Nicoleta Cîrciumaru, va da explicații în Parlament "cu privire la pierderile uriașe provocate de evaziunea fiscală și colectarea deficitară a taxelor", în contextul în care cele patru partide care intenționează să formeze o coaliție de guvernare, PSD, PNL, USR și UDMR, discută zilele acestea măsuri de tăiere a cheltuielilor și de creștere a taxelor pentru a echilibra bugetul statului. România a înregistrat anul trecut cel mai ridicat deficit bugetar din UE, de 9,3% în termeni ESA, în principal ca urmare a creșterii cheltuielilor.
Românii cu pensii private, Pilonul II (obligatorii, administrate privat) și Pilonul III (opționale, administrate privat), își vor putea încasa banii prin retragere programată, sume plătite pentru o perioadă limitată de timp - până la rambursarea întregului activ personal - sau prin pensii viagere, achitate pe întreaga durată de viață a membrului sau a supraviețuitorului, în cazul pensiei viagere cu componentă de supraviețuitor, prevede un proiect de lege analizat de Profit.ro și care va reglementa mecanismele de plată a pensiilor private, inclusiv a fondurilor constituite special în acest scop.
Inspectorii direcției Antifraudă au stabilit, în urma controalelor desfășurate, o sumă suplimentară de plată de 1,8 milioane de lei din TVA la o firmă din Brașov, anunță ANAF. Firma respectivă a plătit deja 679.000 de lei.
Taxarea inversă generalizată este un sistem arhaic, nu aduce niciun beneficiu și facem din România un cobai, spune consultantul fiscal Mariana Vizoli, directorul din Ministerul Finanțelor care a aliniat legislația națională în domeniul TVA cu acquis-ul UE în procesul de aderare.
Partidele care vor să formeze Guvernul încearcă astăzi să definitiveze pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, o mărire de taxe fiind dată ca sigură de surse politice.
Discuțiile recente privind măsurile de reducere a deficitului bugetar au pus pe tapet o serie de soluții „originale”, puțin sau deloc încercate în alte state ale Uniunii Europene, semnalează Valentin Lazea, economistul șef al BNR.
Deficitul bugetar pentru primele cinci luni din 2025 s-a situat la 3,4% din PIB în termeni cash (standardul național), potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, la fel cu nivelul înregistrat în primele cinci luni de anul trecut.
Nu lipsa veniturilor statului explică explozia deficitului, ci creșterea necontrolată a cheltuielilor. România s-a blocat într-o bugetare expansionistă fără acoperire. La venituri constante, indiferent de măsurile fiscale adoptate, cheltuielile au explodat.
Impozitul progresiv cu o cotă de 20%, aplicat asupra părții de venit brut care depășește 17.300 de lei pe lună, 207.300 lei pe an, ar aduce la bugetul statului încasări de 11,7 miliarde de lei (0,6%) pe an, potrivit calculelor PSD, obținute de Profit.ro.
Direcția Antifraudă a ANAF a identificat, în urma controalelor la patru societăți, o serie de tranzacții fictive în domeniul colectãrii deșeurilor, care au condus la un prejudiciu de peste 9,37 milioane de lei.