Impozitul progresiv cu o cotă de 20%, aplicat asupra părții de venit brut care depășește 17.300 de lei pe lună, 207.300 lei pe an, ar aduce la bugetul statului încasări de 11,7 miliarde de lei (0,6%) pe an, potrivit calculelor PSD, obținute de Profit.ro.
Direcția Antifraudă a ANAF a identificat, în urma controalelor la patru societăți, o serie de tranzacții fictive în domeniul colectãrii deșeurilor, care au condus la un prejudiciu de peste 9,37 milioane de lei.
Acțiune naționalã de monitorizare a transporturilor rutiere cu risc fiscal ridicat
În primii doi ani (2023 și 2024) de la introducerea impozitului pe bacșiș, veniturile la buget au fost de doar o treime din estimările inițiale, iar pentru anul 2025 nivelul estimat este similar, conform datelor analizate de Profit.ro.
Dragoș Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan, confirmă că taxarea pe tranzacțiile bancare, anunțată în premieră de Profit.ro, a fost discutată în negocierile de la Cotroceni.
Consilierul în cadrul BNR Eugen Rădulescu afirmă, despre o posibilă taxare pe tranzacțiile bancare anunțată în premieră de Profit.ro, că este o aberație și că cine propune așa ceva nu înțelege economia de piață și își imaginează că ia măsuri în care „banii vor veni din cer”.
Investitorii străini, care își exprimaseră anterior interesul pentru România. au la acest moment ezitări similare antreprenorilor autohtoni, având în vedere impredictibilitatea măsurilor fiscale pregătite.
Pe masa discuțiilor privind măsurile de echilibrare a bugetului, incluzând creșteri de taxe și tăierea unor cheltuieli din sectorul bugetar, a fost avansată, dinspre mediul de afaceri, și ideea unei taxe universale aplicate tuturor tranzacțiilor, pe „orice mișcare de bani din economie”, spun pentru Profit.ro surse politice participante la negocierile prezidate de Nicușor Dan.
Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) și Federația Patronală a Energiei (FPE) transmit, într-un comunicat comun, că sprijină propunerea de reducere a TVA la energie electrică pe fondul eliminării plafonării prețurilor de la 1 iulie, venită de la autorități, însă avertizează, totodată, că România riscă să piardă fonduri UE nerambursabile destinate sprijinirii consumatorilor vulnerabili dacă nu actualizează definiția juridică a acestora în acord cu normele europene.
Țările membre ale Uniunii Europene ar putea să finanțeze de la bugetele lor de stat anumite investiții în extinderea, întărirea și modernizarea rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice, pentru a ține sub control povara tarifele reglementate de profil suportate pe facturi de consumatorii finali de electricitate, se arată într-un document foarte recent al Executivului de la Bruxelles.