Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat că liberalii vor susține un pachet de măsuri în care reducerea cheltuielilor statului să fie net mai mare decât creșterea veniturilor acestora, eventual, prin taxe și impozite. Ar fi bine ca creșterea de venituri să se facă prin încasări mai bune. El a menționat că acest pachet e foarte puțin probabil să evite creșterea de taxe și de impozite, pentru că e o presiune mare pe care o avem.
Partidele discută, ca variante pentru reducerea cheltuielilor bugetare, tăierea indemnizației de hrană pentru toți bugetarii cu un venit brut de până la 8.000 lei, conform informațiilor Profit.ro.
Uniunea Europeană a criticat decizia președintelui Donald Trump de a dubla tarifele la importurile de oțel, de la 25% la 50%.
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că intenționează să majoreze tarifele la importurile străine de oțel și aluminiu de la 25% la 50%, intensificând presiunea asupra producătorilor mondiali de oțel și adâncind războiul comercial, relatează Reuters.
Statul român raportează anual 164 de miliarde de lei cheltuieli de personal.
Comisia Europeană urmează să achite doar 1,279 miliarde euro din cererea de plată numărul 3 aferentă PNRR, iar 869 milioane de euro sunt suspendate de la plată, noul Guvern având la dispoziție să ia măsurile necesare până la 28 noiembrie pentru a recupera acești bani, așa cum a relatat anterior Profit.ro.
Președintele Nicușor Dan a declarat că el pornește de la premisa de a nu crește TVA. ”Absolut toată lumea e de acord că nu trebuie să crească impozitarea pe muncă. Eu în continuare cred că nu e bine să creștem taxe. Ce se va întâmpla va rezulta din negocieri”, a explicat el.
Pachetul de ajustare bugetară trebuie să ajungă la un impact de circa 40 de miliarde de lei, au transmis surse politice pentru Profit.ro. Anterior a fost vehiculată o sumă de circa 30 de miliarde de lei.
Reprezentanții HoReCa anunță că, în urma consultărilor avute cu președintele Nicușor Dan, au primit asigurări că TVA nu va crește.
Ministerul Finanțelor pregătește în prezent scenarii cu variante de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare și de creșteri de taxe, necesare pentru stabilizarea deficitului bugetar, însă decizia asupra acestora va aparține noii coaliții și noului guvern, a declarat ministrul Finanțelor, Barna Tanczos. Comisia Europeană vrea măsurile cât mai repede, a precizat ministrul.