O firmă activă în domeniul comerțului cu materiale de construcții, cu preponderențã fier beton și produse din fier, nu a declarat impozite și taxe aferente vânzărilor și a cauzat un prejudiciu de peste 2,4 milioane de lei, anunță ANAF în urma unui control al inspectorilor Antifraudă. Mai mult, reprezentantul societății a refuzat să pună la dispoziția inspectorilor documentele solicitate, controlul fiind derulat cu informații din bazele de date ale ANAF.
O firmă din București, cu activități de comerț cu produse diverse, a declarat achiziții fictive de peste 5 milioane de lei, în urma cărora a cauzat un prejudiciu la bugetul de stat de peste 1,52 milioane de lei, reprezentând TVA și impozite. Frauda a fost identificată de inspectori folosind modul e-Factură, sistem electronic al ANAF prin care se transmit facturile.
Respingerea nejustificată temeinic din punct de vedere tehnic/științific și/sau juridic a avizelor și acordurilor de consctrucții va fi considerată contravenție și amendat cu o sumă între 3.000 și 10.000 lei.
Inspectorii Antifraudă au identificat, în urma verificărilor, obligații fiscale neachitate de 1,5 milioane de lei la o firmă din Constanța, constând în TVA, impozite pe veniturile din salarii și contribuții sociale obligatorii. Firma a înregistrat în contabilitate corecțiile necesare și a achitat mai mult de jumătate din sumă chiar înainte de finalizarea controlului, situație mai puțin obișnuită.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis, într-un răspuns oficial adresat deputatului USR Cezar Drăgoescu, că a luat măsuri doar împotriva a 4 firme cu legături rusești, iar toate ordinele de blocare a conturilor au fost emise exclusiv în anul 2022. Deputatul USR arată că ANAF nu oferă nicio explicație privind lipsa totală de acțiune în 2023 și 2024 și pasează responsabilitatea la „alte instituții”.
Discuțiile din Guvern - deocamdată la nivel teoretic - de a majora TVA măcar cu două procente, de la 19% la 21%, dar și cota din industria alimentară, acum de 9%, nu i-a surprins pe producătorii din domeniu.
Președintele Nicușor Dan a afirmat, întrebat dacă elimină varianta de majorare a TVA, fie că este vorba despre TVA la 21%, fie despre aliminarea acelor cote de TVA mai nici 5-9%, că el crede că nu se pune problema eliminării cotei de 9% pentru alimentele de bază. „Eu încerc să nu se ia în calcul nici măcar mărirea TVA de la 19 la 21%”, a punctat Dan.
Antreprenorii uită, în multe cazuri, că firmele lor au în patrimoniu și garduri, împrejmuiri sau platforme betonate. Pentru acestea se plătește impozitul pe construcții denumit și „taxă pe stâlp”. Dacă impozitul se achită integral până în 25 mai, companiile primesc o bonificație de 10%. ANAF a clarificat recent modul de acordare a acesteia, arată Nadia Oanea, consultant fiscal, într-un comunicat.
În calitate de deputat, George Becali - care deține în familie clubul de fotbal FCSB, cu acțiuni transferate uneia dintre fiicele sale, cum a anunțat Profit.ro - a inițiat un proiect legislativ care prevede scutirea cluburilor sportive organizate ca societăți comerciale private de la plata către federații a 10% din indemnizațiile de transferuri inteme și intemaționale ale sportivilor.
Rusia a contestat oficial la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) introducerea de către Uniunea Europeană a mecanismului de taxare la frontieră a carbonului și a sistemului de comercializare a emisiilor, etichetând aceste mecanisme drept „discriminatorii” și “protecționiste”.