Creșterea impozitului pe dividende va face ca România să depășească multe dintre țările din regiune la capitolul taxării companiilor și să se apropie astfel de mijlocul clasamentului. România urcă poziții importante în topul UE și în privința impozitării consumului, relevă analiza Profit.ro.
Impozitul pe dividende va fi majorat de la 10% la 16%, începând cu 1 ianuarie 2026, potrivit unui proiect inițiat de guvern. S-a discutat inițial și majorarea impozitului pe profit, dar acesta a rămas la nivelul de 16%.
Rata totală de impozitare a firmelor crește astfel de la 24,4%, în prezent, la 29,4% de la începutul anului viitor, ceea ce va reduce atractivitatea fiscală a economiei românești în context regional.

Cu acest nivel al impozitării, România se află în prezent pe poziția 23 din 27 de țări membre ale UE, dar va urca pe poziția 18.
De la 1 ianuarie 2026, România va avea o impozitare a firmelor mai mare decât Slovacia, Lituania, Croația, Cipru și Grecia (țări peste care sare), precum și peste Ungaria, Estonia, Letonia și Bulgaria.
Impozitul pe dividende a fost majorat puternic în ultimii ani, până la 1 ianuarie 2023 fiind la 5%. La acel moment, impozitarea firmelor era la 20,2%, a treia cea mai redusă din UE, ușor peste Letonia și Bulgaria. Apoi impozitul pe dividende a crescut la 8% și de la 1 ianuarie 2025 la 10%.
Crește și impozitarea consumului
Și impozitarea consumului va crește substanțial în perspectivă europeană. De la o cotă standard de TVA de 19% se va ajunge la una de 21%. Cota redusă de 5% este eliminată, în timp ce cota redusă de 9% este majorată la 11%.

Astfel, în ceea ce privește cota generală, România urcă de pe locurile 24-26, unde este la egalitate cu Germania și Cipru, pe locurile 15-21, la egalitate cu Belgia, Cehia, Letonia, Lituania, Olanda și Spania.
Doar Danemarca nu are în prezent o a treia cotă redusă de TVA. În ceea ce privește cota redusă, România urcă de pe 18 pe 13 în clasament.
De notat că România are cel mai ridicat decalaj din UE între TVA teoretic și TVA colectat (așa-numitul gap de TVA), de peste 30%.
Majorările de taxe vin peste o încetinire a economiei
Creșterea taxelor pentru a petici gaura bugetară a statului – deficitul a sărit de 9% din PIB în 2024 – vine într-un moment în care economia românească este în încetinire, cu o creștere apropiată de zero în primul trimestru din acest an.

O încetinire a investițiilor sau a consumului ar putea duce la creștere economică și mai slabă sau chiar la o scădere a produsului intern brut real. În termeni nominali însă, taxele care se văd imediat în prețuri, cum sunt cele pe consum – amintim că pe lângă TVA cresc și accizele – înseamnă un potențial de inflație mai ridicată, o scădere a veniturilor reale, dar și o cosmetizare a situației bugetare.