Modificări la măsurile fiscale: Guvernul cere în avans 25% din contribuția la sănătate celor care se asigură opțional, după ce inițial a vrut 50%

Taxe și Consultanță   
Modificări la măsurile fiscale: Guvernul cere în avans 25% din contribuția la sănătate celor care se asigură opțional, după ce inițial a vrut 50%

Persoanele care vor să se asigure opțional în sistemul public de sănătate, prin depunerea unei declarații și plata contribuției de sănătate (CASS) calculată la nivelul a 6 salarii minime pe economie, 2.430 de lei în prezent, vor trebui să achite 25%, adică ușor peste 600 de lei, la momentul la care depun declarația prin care își exercită opțiunea, a stabilit Guvernul la aprobarea proiectului de lege cu măsuri bugetare pe care îl trimite în Parlament.

Restul de 75% din suma de 2.430 lei este  datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui in care s-a exercitat opțiunea.

Urmărește-ne și pe Google News

Această formă de asigurare, folosită în prezent în principal de persoane care înregistrau venituri mici sau deloc dar se asigurau voluntar la sănătate, va trebui folosită de un număr foarte mare de români pe care Guvernul îi lasă fără asigurarea de sănătate de care beneficiau până în prezent.

Ministrul Finanțelor: Trebuie regândit modul în care se fac controalele ANAF CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor: Trebuie regândit modul în care se fac controalele ANAF

Un număr mare de persoane exceptate până în prezent de la plata contribuției de 10% pentru sistemul public de sănătate (CASS), dar care beneficiau de asigurare, vor fi nevoite să contribuie sau își vor pierde calitatea de asigurat.

Astfel, este abrogată exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoane aflate în întreținerea unei persoane asigurate, respectiv soț/soție/părinți fără venituri proprii, persoane persecutate în periaoda comunistă, beneficiari de indemnizație de șomaj, persoane aflate în concediu creștere copil, persoane cu venitul minim de incluziune, personalul monahal, precum și bolnavi incluși în programele de sănătate, alții decât cei cu afecțiuni oncologice.

Toți cei care își pierd statutul de asigurat prin aceste măsuri vor putea depune declarație și să achite contribuția la sănătate calculată la nivelul a șase salarii minime pe economi, 2.430 de lei, similar cu cei care sunt neasigurați și se asigură opțional. La categoriile care sunt acum coasigurați, soț/soție/părinți fără venituri, persoana pe venitul căreia sunt coasigurați va trebui să achite o contribuție suplimentară echivalentă cu contribuția la sănătate calculată la 6 salarii minime pe economie, pentru a avea asigurare de 12 luni.

În cazul persoanelor fizice care au optat până la data de 31 julie 2025 inclusiv, pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, termenul de plat este cel in vigoare la data exercitării opțiunii, respectiv 25 mai 2026.

Creșterea impozitului pe dividende de la 1 ianuarie 2026 produce deja efecte în piață. Statul se finanțează anticipat din „frica fiscală” a antreprenorilor, dar anul viitor nu va mai lua mai nimic CITEȘTE ȘI Creșterea impozitului pe dividende de la 1 ianuarie 2026 produce deja efecte în piață. Statul se finanțează anticipat din „frica fiscală” a antreprenorilor, dar anul viitor nu va mai lua mai nimic

Ce a adoptat acum Guvernul referitor la plata contribuției de asigurare voluntară la sănătate

Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit dispozițiilor art. 180 alin. (2) se efectuează in 2 tranșe după cum urmează:

a) 25% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea;

b) 75% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui in care s-a exercitat opțiunea."

Anterior, împărțirea pe tranșe era 50% la momentul depunerii și 50% până la 25 mai anul următor.

viewscnt
Afla mai multe despre
sanatate
cass