Guvernul a adoptat o măsură care va conduce la o reducere a cheltuielilor cu 2,26 miliarde de lei. Astfel, măsura decisă acum este ca Guvernul să suspende emiterea de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a titlurilor de plată în cazul imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, precum și pentru acordarea de compensații românilor refugiați din Cadrilater, Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța.
România a promis prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) că va lansa o reformă și la taxarea mijloacelor de transport poluante, dar aceasta trebuie gândită astfel încât cei care poluează mai mult să plătească mai mult, dar și raportat la gradul de suportabilitate și puterea de cumpărare, transmite ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Guvernul a aprobat o ordonanța de urgență, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, care prevede plata muncii efectuate în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile nelucrătoare, la nivelul aplicabil în noiembrie 2024, pentru personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare.
Guvernul a introdus, prin textul unei ordonanțe de urgență adoptate azi, o serie de scutiri de la restricțiile ordonanței de urgență trenuleț, astfel încât pentru mai multe companii de stat să poată fi acordate drepturile salariale pe care altfel le pierdeau, alocații de hrană sau plata orelor suplimentare, au declarat susre guvernamentale.
Un articol din ordonanța ”trenuleț”, prin care Guvernul a înghețat salariile în sistemul bugetar și a dispus alte măsuri de reducere a cheltuieilor bugetar, permite companiilor de stat majorarea cehletuieilor salariale, cu condiția încadrării în ultimul buget de venituri și cheltuieli aprobat și al menținerii drepturilor salariale din noiembrie 2024, a arătat șeful Cancelariei Prim-ministrului, Radu Oprea, care a adăugat că astfel de clarificări au fost făcute în discuțiile cu sindicatele și managamentul mai multor companii. Șeful Cancelariei nu a exclus însă posibilitatea ca în aczul anumitor companii să fie nevoie de regelmentări prin acte normative.
Guvernul va menține cota unică de impozitare de 16% și nivelul actual al taxei pe valoarea adăugată (TVA), i-a asigurat premierul Marcel Ciolacu pe reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini.
Direcția generalã antifraudã fiscalã (DGAF), din cadrul ANAF, a demarat verificãri ce vizeazã tranzacții cu autovehicule de lux achiziționate din Uniunea Europeanã. Într-o primã etapã au fost selectate 30 de persoane fizice care au achiziționat autovehicule în valoare totalã de 2 milioane de euro, respectiv de valori mai mari de 50.000 de euro fiecare. Acțiunea va continua în perioada urmãtoare, fiind selectate peste 200 de persoane fizice.
Guvernul lucrează pe un buget cumpătat, pe un scenariu rațional și pe o evoluție normală a cheltuielilor și veniturilor, transmite ministrul Finanțelor.
Statul român a pierdut un al doilea proces intentat de un furnizor de energie electrică pentru recuperarea restanțelor înregistrate la plata compensațiilor de la buget datorate pentru plafonarea prețurilor la consumatorii finali, cuantumul total al acestor restanțe, la nivelul tuturor furnizorilor, fiind estimat de industrie, la nivelul lunii trecute, la peste 8 miliarde de lei.
Inspectorii Direcției generale antifraudã fiscală (DGAF), din cadrul ANAF, au finalizat în luna februarie verificãrile la un agent economic din județul Timiș, având ca obiect de activitate colectarea și comercializarea de metale neferoase. Ca urmare a abaterilor de la legislația fiscală în ce privește colectarea și vânzarea ulterioară a circa 420.000 de kg de aliaje, inspectorii antifraudã au calculat un prejudiciu de 21 milioane lei și au sesizat organele de urmărire penală.