În 2024 s-au deschis 7.274 de proceduri noi de insolvență față de 6.650 în 2023. Instrumentele de plată refuzate au crescut atât ca valoare (+30%), cât și ca număr (+17%) comparativ cu 2023, dar continuă să rămână sub nivelurile înregistrate în 2019. Sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul/repararea autovehiculelor și motocicletelor a raportat cel mai mare număr de insolvențe respectiv 1.927.
Ministerul Finanțelor anunță că a aplicat cota redusă de TVA pentru bateriile de stocare în conformitate cu legislația adoptată de Parlamentul României, care prevede explicit că această facilitate fiscală se aplică doar în cazul sistemelor fotovoltaice off-grid, și nu pentru cele on-grid sau hibride.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, anunță că taxa auto pentru mașinile poluante va fi aplicată cel mai devreme la începutul anului 2026.
Bitcoin a scăzut puternic, sub pragul de 90.000 de dolari, în condițiile în care climatul de incertitudine creat de declarațiile imprevizibile ale lui Donald Trump afectează activele riscante, scrie Le Figaro.
Previziunile pentru noi măsuri fiscale care pot afecta antreprenorii mici și mijlocii, Soluțiile care pot ajuta antreprenorii să facă față schimbărilor fiscale, Perspectivele pentru rata creditelor neperformante în contextul unei perioade dificile pentru antreprenori, Exemple de succes în rândul IMM-urilor - cum au făcut față perioadelor de criză sunt doar o parte dintre subiectele care vor fi discutate la Evenimentul Profit.ro IMM – Ediția a V-a, programat să fie organizată pe 25 martie.
Consiliul UE recomandă României să își respecte angajamentele asumate în cadrul planului fiscal pentru reducerea deficitului bugetar, "pentru a-și menține extinderea perioadei de ajustare" de la 4 la 7 ani.
Deficitul bugetar de 0,6% din PIB din ianuarie a fost determinat de plăți pe care Guvernul nu le-a făcut pe finalul anului trecut și pe care le-a amânat pentru începutul acestui an, potrivit premierului Marcel Ciolacu. Întrebat despre posibila adoptare a unor măsuri cu impact bugetar, premierul a spus că nu sunt necesare, Guvernul urmând să se încadreze în ținta de 7% pentru întreg anul.
Prevederea este inclusă în proiectul de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Energiei prin care actualul sistem de plafonare este prelungit după 1 aprilie, cu 3 luni la curent electric și cu 1 an la gaze.
Supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, denumită ″contribuție la Fondul de Tranziție Energetică″, declarată neconstituțională în noiembrie anul trecut, dar care se aplică în continuare, întrucât Curtea Constituțională nu a publicat motivarea deciziei, va fi menținută și după 1 aprilie, în condițiile prelungirii actualelor prețuri finale plafonate, potrivit proiectului de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Energiei.
Premierul Ciolacu spune că impozitarea progresivă ar putea fi o soluție de echitate socială și a dat ca exemplu un prag de 30.000 lei pentru aplicarea acesteia și o creștere a impozitării de la 10% la 16%. Șeful Executivului a arătat totodată că în privința impozitului pe profit, în contextul economic actual, cota unică rămâne soluția potrivită pentru România în următorii 5 ani.