Bugetul Administrației Prezidențiale va fi redus în 2025 cu 10%, cel al Senatului cu 5% și cel al Camerei Deputaților cu 9%, a anunțat astăzi ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, confirmând informațiile publicate în ziua anterioară de către Profit.ro. Totodată, ministrul a anunțat creșteri de fonduri la o serie de ministere importante, cum sunt Educația +10%, Transporturi +20%, Sănătate +50% și Mediu +51%.
Dacia a încheiat un an cu rezultate bune, chiar dacă pe unele segmente a înregistrat scăderi sau întârzieri. În România, lansarea noului Duster a avut loc cu succes, în timp ce Spring, modelul electric, a suferit destul de mult din cauza întârzierii lansării noii generații, dar și a tichetului Rabla Plus care s-a redus. Mihai Bordeanu, Managing Director Dacia Brand South Eastern Europe și Country Head Romania, spune însă că este nevoie de unele modificări de legislație, pentru a încuraja achiziția de mașini noi, inclusiv electrice, printre aceste măsuri fiind și introducerea de taxe mai mari pentru mașinile vechi și creșterea valorii tichetului Rabla la electrice.
Licența de exploatare a perimetrului Roșia Poieni, acordată inițial în 1999 și care urma să expire la finalul lunii în curs, a fost prelungită astăzi de Guvern cu încă 5 ani, până la 31 ianuarie 2030.
Cheltuielile de personal ale statului vor fi reduse cu 5% în 2025, excepție de la această decizie urmând să facă doar Sănătatea, Educația, MApN și MAI, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale. De asemenea, Administrația prezidențială va avea un minus de 10% la cheltuieli, Senatul -5%, iar Camera Deputaților -9%. Potrivit surselor Profit.ro, direcțiile județene de tineret și sport vor fi transferate consiliilor județene de la 1 iulie, iar cluburile sportive din subordinea ANS vor fi transferate orașelor unde își au sediul, iar în caz de refuz se vor desființa de la 1 iulie.
Guvernul a identificat o nouă tăiere de cheltuieli, de 2,26 miliarde de lei pentru anul 2025, în contextul în care construiește cu greu bugetul pentru acest an pe o țintă de deficit de 7%, în scădere de la 8,64% în 2024, iar la finele anului trecut a adoptat deja ordonanța trenuleț cu majorarea unor taxe, înghețări de pensii și salarii, precum și tăieri de cheltuieli bugetare.
Autoritățile pregătesc dublarea taxei pe energia nucleară produsă de centrala de profil de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica (SNN), taxă din care se pun bani deoparte pentru finanțarea cheltuielilor viitoare de dezafectare a reactoarelor, precum și a investițiilor necesare în facilități definitive de depozitare a deșeurilor radioactive și a combustibilului nuclear uzat.
Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (CNAPM), operatorul portului Constanța, controlată de Ministerul Transporturilor, cu 80% din capital, ar avea de plătit în contul celebrei ″taxe de stâlp″, reinstituită de Guvern de la 1 ianuarie, echivalentul a peste 21% din veniturile totale anuale.
De fiecare dată când statul a modificat regimul microîntreprinderilor, s-a văzut instant în încasările bugetare din această zonă a economiei. O listă a schimbărilor fiscale, suprapusă uneia cu încasările din ultimii 10 ani din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, obținută de Profit.ro de la ANAF, confirmă această reacție financiară.
Producătorii chinezi de vehicule electrice BYD, Geely și SAIC precum și compania germană BMW au depus plângeri împotriva tarifelor de import impuse de Uniunea Europeană, potrivit documentelor publicate pe site-ul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Ministerul Finanțelor a anunțat investitorilor străini un deficit prognozat la 7% din PIB, 133-134 miliarde de lei, pentru anul 2025, potrivit unui document analizat de Profit.ro. Ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, a afirmat anterior că vizează să construiască bugetul cu o țintă de deficit ESA (stadard UE) dar și cash (standard național) de 7% din PIB, circa 133 miliarde lei, pentru anul 2025.