Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a inițiat o licitație de 3,5 milioane de lei, fără TVA, pentru cumpărarea a 50 de stații de monitorizare a radiaților electrice generate de antenele radio-TV și de telecomunicații mobile (GSM, UMTS, WIFI, WiMAX), precum și de liniile electrice.
În prezent, autoritatea operează un sistem de monitorizare autonom format din 50 de stații de monitorizare a radiaților electrice pe termen lung.
“Necesitatea extinderii sistemului actual de monitorizare a radiaților electrice este determinată de interesul pe care populația din România îl manifestă în momentul de față cu privire la starea de sănătate c ear putea fi afectată de îndesirea antenelor de telefonie mobilă și a celorlalte emițătoare folosite în serviciile de radiocomunicații (stații de emisie radio-tv, stații ale companiilor de taximetre, stații ale diferitelor companii de servicii publice ș.a.m.d)”, se arată în caietul de sarcini al licitației.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Termenul limită de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru data de 8 iunie.
Echipamentele vor fi livrate în 150 de zile de la data atribuirii contractului.
Viitorul câștigător al licitației va instrui 10 angajați ai ANCOM în utilizarea echipamentelor și operarea aplicațiilor software aferente.

În noiembrie 2014, ANCOM a inaugurat în localitatea Prejmer (județul Brașov) un laborator care poate verifica dacă produsele aflate la vânzare sau în uz respectă dispozițiile directivelor europene în vigoare în ceea ce privește compatibilitatea electromagnetică, protecția sănătății și siguranța utilizatorului și a oricărei alte persoane.
Laboratorul poate realiza măsurări ale indicelui SAR pentru telefoanele mobile. SAR (Specific Absorption Rate) arată masura în care energia degajată de undele radio, numite popular radiații, este absorbită de corpul uman expus câmpului electromagnetic emanat de telefonul mobil.
SAR poate fi exprimată atât ca o valoare medie pe ansamblul întregului corp, cât și pe o anumită porțiune a corpului.
Investiția s-a ridicat la 18,1 milioane de lei (TVA inclusă) din fondurile ANCOM.