Din 2027, odată cu începerea producției de gaz din proiectul Neptun Deep, România are potențialul de a deveni principalul producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.
Industria europeană a retailului de lux a continuat să crească în 2024, însă într-un ritm mai moderat comparativ cu anii anteriori. Vânzările de bunuri de lux din Europa au avut o creștere de 4% față de 2023, dar sub ritmul din 2023 și 2022, când au fost înregistrate avansuri de 7%, respectiv 23%, semn că piața a intrat într-o fază de normalizare după creșterile post-pandemice.
Un procent de aproape 80% din produsele petroliere comercializate anul trecut în Republica Moldova, 748 mii tone din totalul de 948 mii tone, a provenit din România, în cazul benzinei procentul fiind practic de aproape 100%, conform analizei Profit.ro.
Președintele american Donald Trump a anunțat noi taxe comerciale, de 25% pentru mașinile importate în SUA.
Numărul prosumatorilor din România a crescut de 15 ori în ultimii trei ani, ajungând la 203.894 la finalul lunii ianuarie 2025. în ianuarie 2022, în România existau doar 13.874 prosumatori, cu o putere instalată de 88 MW.
Grupul Hidroelectrica a înregistrat o scădere a rezultatelor operaționale și financiare în anul 2024, față de 2023, influențată în principal de condițiile hidrologice mai puțin favorabile, care au dus la o producție hidroenergetică redusă și au afectat volumul de energie disponibil pentru comercializare.
Schema de sprijin constând în reducerea cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi pentru marii consumatori industriali de energie a intrat în vigoare inițial în 2014 și a expirat la finalul anului trecut. Aceasta urmează să fie prelungită până în 2031, cu număr majorat de beneficiari, potrivit unui draft de act normativ discutat în ultima ședință de Guvern, dar neadoptat încă.
Diferența vine în principal de la inflația acumulată în perioada menționată, de peste 57%, inclusiv de la dublarea cotațiilor medii angro la gaze naturale de pe piețele europene de profil în acești 9 ani, precum și de la înăsprirea fiscalității impuse industriei de țiței și gaze din 2016 încoace.
Fabricantul de utilaje Comelf acordă un dividend cu randament de 5%.
Nivelul de umplere a vastelor depozite de gaze din Ucraina, folosite în trecut de Gazprom pentru asigurarea alimentării statelor europene, se află la un record minim istoric, de puțin peste un miliard metri cubi de gaze sau 3,5% din capacitatea totală, urmând a se reduce până la finalul iernii la 0,7 miliarde mc.