PIB-ul nominal al României poate depăși 700 miliarde de euro în 2034 și să se apropie de 800 de miliarde de euro în 2035.
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) analizează constant comportamentul de consum din restaurante și impactul noilor modele de afaceri asupra pieței ospitalității. Cele mai relevante tendințe care modelează prezentul și viitorul industriei la capitolul restaurante și mâncare se orientează către prețuri corecte, experiențe inedite și locații diferite-intime, personale, “la modă”.
Primul an complet cu Podul peste Dunăre funcțional - 2024 - relevă că Dobrogea a înregistrat o creștere economică semnificativă: afaceri +16%, profituri +9%, angajări +3%.
România va înregistra o perioadă record de cel puțin 9 zile consecutive în care prețurile energiei la miezul fiecărei zile vor fi negative, ca urmare a producției masive de energie regenerabilă din Europa, importate prin mecanismul de cuplare a piețelor spot. Până în prezent, prețuri negative erau înregistrate doar în weekend și de sărbători, când consumul atât intern, cât și cel european, era redus, ca urmare a absenței cererii industriale.
Fragmentarea geoeconomică, războaiele comerciale și schimbările în lanțurile globale de aprovizionare ar putea conduce la creșteri ale costurilor pentru OMV Petrom, cât și la prețuri volatile ale mărfurilor, elemente ce ar putea impacta negativ creșterea economică, afectând cererea pentru produsele companiei.
OMV Petrom, cel mai important producător de hidrocarburi și carburanți din România, totodată producător de energie electrică, companie controlată de grupul austriac omonim și la care statul român deține aproape 20,7% din acțiuni, a înregistrat în primul trimestru din 2025 un profit net de 1,07 miliarde, cu aproape 24% mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut (1,399 miliarde lei).
Indicele de încredere în economia românească s-a contractat în aprilie, la cel mai mic nivel din ultimele trei luni și la al doilea cel mai mic nivel din ultimele 17 luni, în contextul scăderii tuturor indicatorilor sectoriali – cu excepția construcțiilor – și a încrederii consumatorilor.
Fabricantul de utilaje Comelf acordă un dividend cu randament de 4,5%.
O pană majoră și generală de energie electrică a avut loc în România doar în urmă cu 48 de ani, în 1977, iar în ultimele luni țara noastră nu s-a confruntat cu un astfel de risc și nici nu are pentru viitor un astfel de scenariu, se arată într-un document oficial văzut de Profit.ro.
Un nou val de angajări a adus sezonul cald în industriile de turism, HoReCa și ospitalitate. Aangajatorii au început recrutările încă de la începutul primăverii.