Nivelul de umplere a vastelor depozite de gaze din Ucraina, folosite în trecut de Gazprom pentru asigurarea alimentării statelor europene, se află la un record minim istoric, de puțin peste un miliard metri cubi de gaze sau 3,5% din capacitatea totală, urmând a se reduce până la finalul iernii la 0,7 miliarde mc.
Statele Unite ale Americii sunt cel mai important partener comercial al Uniunii Europene, poziție din care UE ar avea de suferit de pe urma introducerii tarifelor de 25% cu care amenință guvernul lui Donald Trump. Economiștii cred că situația curentă provoacă îngrijorări în ceea ce privește mersul economiei și așteaptă clarificări privind noile taxe de import ce urmează să fie anunțate pe 2 aprilie, „ziua liberării”.
Numărul mașinilor complet electrice vândute în Europa a înregistrat o creștere semnificativă în luna februarie, iar cota de piață a acestui segment s-a majorat, în condițiile unei piețe auto aflată în declin, relevă datele analizate de Profit.ro.
Piața birourilor din București a înregistrat în 2024 cel mai scăzut nivel de livrări din ultimele două decenii, cu un singur proiect major finalizat - AFI Loft, cu o suprafață de aproximativ 16.000 metri pătrați.
Răcirea vremii de la începutul acestui an a majorat considerabil consumul de gaze naturale ale statelor membre UE, în februarie acesta crescând cu nu mai puțin o cincime comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Principala sursă de acoperire a acestuia au fost gazele extrase din depozite, ceea ce va pune presiune pe prețuri în acest an. Singurul gazoduct care încă transportă gaz rusesc, TurkStream, din care s-a alimentat și România, a contribuit la rândul său la acoperirea consumului din Europa.
Numărul unităților cu activitate de cercetare-dezvoltare (CD) s-a redus drastic în ultimii 10 ani, între 2013 și 2023. România este ultima din UE la cercetare, arată o analiză Profit.ro.
Revenirea vremii răcoroase a majorat cu aproape 50% prețul gazelor tranzacționate pe cea mai importantă piață autohtonă, cea pentru ziua următoare, operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), și a stopat pentru moment procesul de înmagazinare gaze, care începuse în anumite depozite odată cu sosirea zilelor călduroase. În plus, au fost reluate importurile pentru acoperirea consumului intern, România redevenind importator net de gaze, conform datelor analizate de Profit.ro.
Cifra de afaceri a companiilor din industria metalurgică a României s-a cifrat la aproape 12,5 miliarde de lei în 2023, conform ultimelor date.
Producția de energie electrică a României a scăzut accentuat în prima lună a anului, cu peste 19% față de ianuarie 2024, la 4,408 milioane MWh, conform datelor analizate de Profit.ro.
Prețul curentului ar trebui plafonat numai pentru consumatorii vulnerabili, în rest ar trebui liberalizată piața. Nici statul nu-și mai permite să finanțeze plafonarea, transmite Volker Raffel, CEO E:ON România și președinte ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie), la Maratonul Profit.ro TV - Securitatea Energetică a României.