România s-a situat, în martie, pe locul al doilea în Uniunea Europeană în funcție de creșterea anuală a prețurilor producției industriale, arată datele publicate de biroul european de statistică Eurostat.
De ce este important: Indicele prețurilor producției industriale măsoară evoluția de ansamblu a prețurilor produselor și serviciilor industriale fabricate și livrate în primul stadiu de comercializare de producătorii interni într-o anumită perioadă față de o perioadă anterioară. Astfel, indicele surprinde modificările de preț din perspectiva producătorului. Majorarea prețurilor la producători poate anticipa majorarea prețurilor de consum (măsurată prin evoluția indicelui prețurilor de consum - IPC), inflația de la producător putând fi transmisă către consumatorul final.
Prețurile producției industriale au crescut, în România, cu 67,6% față de martie 2021, în timp ce, la nivelul UE, a fost înregistrat un avans anual 36,5%. Ca și în februarie, cea mai mare creștere în ritm anual a prețurilor înregistrate la producătorii din industrie a fost în Irlanda (106,1%).
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Ritmul anual de creștere al prețurilor producției industriale din România a urcat față de februarie, când s-a situat la 57,7%. Și la acel moment, România era pe locul al doilea în UE în funcție de creșterea acestor prețuri.
În ritm lunar, prețurile producției industriale din România au urcat cu 8,1%, în timp ce la nivelul UE avansul a fost de 5,4%.
România a avut a patra mare creștere lunară a prețurilor, la egalitate cu Polonia.
Avansul lunar al prețurilor prețurilor înregistrate la producătorii din industria locală a crescut față de februarie, când s-a situat la 1%.