Oricât ne-am alinta, la tinerețe, că nu are rost să ne preocupăm de anii bătrâneții, pentru că e puțin probabil să apucăm pensia, realitatea statisticilor ne obligă la planuri mai serioase. Speranța medie de viață după pensionare se apropie de 20 de ani și în cazul românilor, însă rata de înlocuire a salariului cu veniturile de la bătrânețe nu sare cu mult de 50%. Pentru cei care nu vor să-și vadă scăzând drastic standardul de viață, economisirea din timp pentru o pensie privată e absolut necesară. O realitate pe care au început să o conștientizeze tot mai mulți români.
Cu ce motivații putem decide să investim și de ce trebuie să ținem cont atunci când o facem? Cum identificăm valoare pe termen mai lung într-o companie sau într-un domeniu ales pentru plasamente? Până în ce punct teama este sănătoasă și dincolo de ce zonă nu trebuie să exagerăm cu entuziasmul față de orice nouă tendință? Roland Nagy, Manager de fond BT Asset Management, care a primit premiul Best Young Fund Manager de la Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF), adduce, din experiența proprie, mai multe sfaturi pentru cei care se gândesc să investească.
Numeroase oferte agresive promovează cu insistență, în ultimii ani, investiții în acțiuni și pe platforme internaționale, promițând șanse de îmbogățire „la doar câteva clickuri distanță”. Pe multe forumuri online se discută despre așa zisele ”fashion stocks”, iar investitorii sunt influențați și convinși să sară rapid în angajamente de plată. O fac, însă, adesea, fără nicio bază sigură. De anul acesta, au o alternativă care le permite să facă plasamente în condiții de siguranță.
Inflația înseamnă creșterea generală a prețurilor bunurilor și serviciilor și este măsurată și raportată de regulă ca indice al prețurilor de consum. Ea acționează ca o taxă ascunsă, din moment ce erodează valoarea reală a banilor.
Situația financiară pe care o vom putea avea la bătrânețe depinde mult de protecția pe care ne-o pregătim încă de acum, în condițiile în care pe sistemul public de pensii, afectat de evoluțiile demografice dramatice, nu ne putem baza decât într-o măsură tot mai precară. Pensiile private obligatorii și cele facultative sunt o modalitate de economisire care asigură venituri suplimentare celor furnizate de stat, iar randamentele obținute de fonduri până acum reușesc să ofere o protecție care acoperă mult mai mult decât inflația.