Avocata Tatiana Fiodorov analizează modificările propuse de ANRE privind racordarea la rețeaua electrică: efecte juridice și implicații practice pentru investitori și utilizatori

Legal   
Avocata Tatiana Fiodorov analizează modificările propuse de ANRE privind racordarea la rețeaua electrică: efecte juridice și implicații practice pentru investitori și utilizatori

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a lansat recent spre consultare publică un proiect de ordin care vizează modificarea și completarea mai multor acte normative esențiale din domeniul racordării utilizatorilor la rețeaua electrică de interes public. Tatiana FIODOROV, Managing Partner la Fiodorov & Partners, explică în acest text care sunt efectele acestor modificări propuse de ANRE, subliniind impactul direct asupra procedurilor de racordare, exigențele sporite în ceea ce privește dovada drepturilor reale asupra terenurilor, introducerea unor termene stricte și sancțiuni în cazul nerespectării obligațiilor legale, precum și implicațiile asupra planificării și executării investițiilor în infrastructura energetică. Potrivit acesteia, noile reglementări au potențialul de a eficientiza procesele, de a reduce blocajele administrative și de a oferi mai multă claritate tuturor actorilor implicați.

Proiectul de ordin își propune modificarea regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, Ordinului președintelui ANRE pentru aprobarea Conținutului-cadru al avizelor tehnice de racordare; Ordinului președintelui ANRE pentru aprobarea Contractelor-cadru de racordare la rețelele electrice de interes public și Ordinului președintelui ANRE privind aprobarea Procedurii de notificare pentru racordarea unităților generatoare și de verificare a conformității unităților generatoare cu cerințele tehnice privind racordarea unităților generatoare la rețelele electrice de interes public.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, Proiectul de Ordin stabilește norme tranzitorii pentru situațiile în curs de soluționare. Care sunt principalele aspecte relevante?

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Noi cerințe privind drepturile asupra amplasamentului pentru racordarea locurilor de producere și de consum

Proiectul de ordin distinge între ipoteza locului de consum, respectiv ipoteza locului de producere/ de consum și de producere. În ceea ce privește locul de producere/locul de consum și de producere, Proiectul de Ordin clarifică că pentru racordarea acestuia la rețeaua electrică de interes public este necesară furnizarea dovezii fie a dreptului de proprietate, fie a dreptului de folosință/superficie atât cu privire la terenul asupra căruia urmează să se amplaseze instalația de producere cât și asupra întregului amplasament până la care se stabilește punctul de delimitare.

În ambele ipoteze, proiectul de ordin menține solicitarea cu privire la valabilitatea acestui drept până la sfârșitul anului solicitat pentru punerea în funcțiune finală a instalației de utilizare. Spre deosebire de prevederile anterioare în care racordarea locului de producere/de consum și de producere se putea realiza și în baza acordului proprietarului, această situație pare să fie clarificată, respectiv doar în cazul locurilor de consum racordarea putându-se realiza în baza acordului proprietarului.

Ca atare, se poate interpreta că prevederile Proiectului de Ordin solicită utilizatorilor pentru racordarea locului de producere/de consum și de producere doar existența unui drept real, respectiv proprietate sau superficie, dovada dreptului de folosință împreună cu acordul proprietarului nefiind suficiente în această ipoteză.

Proiectul de ordin prezintă deficiențe în cazul racordării locurilor de producere, întrucât, la momentul depunerii cererii de racordare și a documentației aferente, producătorul nu poate cunoaște cu certitudine amplasamentul instalației de utilizare. Aceasta se datorează faptului că poziționarea punctelor de delimitare este condiționată de soluțiile tehnice de racordare ce urmează a fi avizate de operatorul de rețea, iar amplasamentul final poate fi determinat abia după ce utilizatorul își manifestă opțiunea pentru una dintre variantele propuse.

În această etapă incipientă, singura informație certă rămâne amplasamentul efectiv al locului de producere sau al locului mixt de consum și producere.

Dreptul de acces la echipamentelor de automatizare utilizate pentru limitarea operațională

Conform noilor prevederi se clarifică faptul că lucrările de realizare a echipamentelor de automatizare pentru limitarea operațională reprezintă lucrări pentru realizarea instalației de racordare. În acest sens se prevede că, în situația în care acestea sunt exploatate de către operatorii de rețea, utilizatorul va avea un drept de acces limitat la lucrări de mentenanță asupra echipamentelor de automatizare.

Criterii de prioritizare în elaborarea studiilor de soluție

Se clarifică datele care trebuie avute în vedere de către operatorii de rețea în procesul de elaborare a studiilor de soluție, în scopul uniformizării practicilor existente și al implementării unei proceduri coerente, aplicabile de toți operatorii.

Mai exact, la elaborarea studiului de soluție, solicitările de racordare se iau în considerare în ordinea cronologică a depunerii documentației complete.

La stabilirea datelor de intrare pentru realizarea studiului de soluție, se iau în considerare datele aferente proiectelor altor solicitanți de racordare în aceeași zonă de rețea, ale căror locuri de consum și/sau de producere se află la data semnării contractului pentru elaborarea respectivului studiu de soluție, în următoarele etape ale procesului de racordare au studiile de soluție elaborate și avizate la nivelul operatorilor de rețea; au emise avize tehnice de racordare în termen de valabilitate și au certificate de racordare emise.

Clarificarea termenului limită pentru depunerea garanției financiare în vederea emiterii avizului tehnic de racordare. Sancțiunea clasării cererii de racordare

Spre deosebire de prevederile neclare are Ordinului 59/2013 astfel cum a fost modificat în baza Ordinului 53/2024, Proiectul de Ordin vine să clarifice termenul limită pentru furnizarea plății aferente garanției constituite în baza emiterii avizului tehnic de racordare, respectiv utilizatorul va trebui să furnizeze această dovadă în termen de maximum 2 luni care curge de la data comunicării de către operatorul de rețea a studiului de soluție avizat (în ipoteza în care prin studiu s-a stabilit construirea unui singure instalații de racordare), respectiv data comunicării opțiunii utilizatorului privind soluția de racordare (în ipoteza prin care prin studiul de soluție s-au stabilit mai multe soluții).

Mai mult decât atât, Proiectul de Ordin sancționează nerespectarea acestui termen, respectiv clasarea cererii de racordare. Apreciem că modificarea adusă de Proiectul de Ordin este binevenită în contextul în care capacitatea de racordare disponibilă nu mai poate fi blocată pentru o perioadă nedeterminată și în lipsa avizului tehnic de racordare (lucru posibil anterior intrării în vigoare acestor modificări)

Situații suplimentare de executare a garanției financiare constituită în vederea emiterii avizului tehnic de racordare

Proiectul de Ordin își propune să reglementeze două situații suplimentare pentru executarea garanției constituite în vederea emiterii avizului de racordare, respectiv utilizatorul nu solicită în scris operatorului de rețea încheierea contractului de racordare cu cel puțin 45 de zile calendaristice înainte de încetarea valabilității avizului tehnic de racordare sau nu a completat documentația la solicitarea operatorului de rețea în vederea încheierii contractului de racordare cu cel puțin 15 zile calendaristice înainte de încetarea valabilității avizului tehnic de racordare și utilizatorul nu semnează contractul de racordare în termen de 12 luni de la emiterea avizului tehnic de racordare.

Posibilitatea prelungirii duratei contractului de racordare cu durate succesive de 12 luni

Proiectul de Ordin vine să reglementeze prelungirea duratei contractului de racordare la solicitarea utilizatorului, atunci când termenul de punere sub tensiune a instalației de utilizare este extins. Această prelungire se poate face în tranșe succesive de câte 12 luni, fiecare dintre ele condiționată de constituirea unei garanții financiare cu valabilitate egală cu cea a perioadei prelungite.

Valoarea garanției este de 5% din tariful de racordare stabilit prin contract, majorându-se cu câte 5% pentru fiecare nouă perioadă succesivă de prelungire.

Proiectul de Ordin este deficitar în ceea ce privește majorarea garanției financiare pentru prelungirea contractului de racordare începând cu a doua și următoarele runde de prelungire. Astfel, într-o interpretare gramaticală a textului din Proiectul de Ordin, s-ar putea susține că majorările succesive reprezintă 5% din valoarea garanției financiare de 5% din valoarea tarifului de racordare și nu 5% din valoarea tarifului de racordare (i.e. garanție prevăzută pentru prima prelungire a contractului de racordare).

Sperăm că la momentul publicării Proiectului de Ordin în Monitorul Oficial acest aspect va fi clarificat.

Clarificări tehnice și norme tranzitorii

Se actualizează Anexa nr. 5 la Regulament privind racordarea locurilor de producere la rețelele electrice de cel puțin 110 kV, în scopul clarificării și adaptării la realitățile din practică, care au evidențiat nevoia unor precizări suplimentare privind aplicarea efectivă a acestor norme.

În forma actuală, proiectul de ordin nu reglementează ipoteza situației tranzitorii aplicabile utilizatorilor care nu vor avea emis un aviz tehnic de racordare până la data intrării în vigoare a Proiectului de ordin. Este necesară introducerea expresă a unei prevederi care să stabilească faptul că, pentru acești utilizatori, termenul de transmitere către operatorul de rețea a dovezii constituirii garanției financiare prevăzute la art. 31 alin. (1) din Ordinul ANRE nr. 59/2013 este de 2 luni de la data intrării în vigoare a noului ordin.

Nerespectarea acestui termen trebuie sancționată cu clasarea cererii de racordare, pentru a asigura claritate și predictibilitate în aplicarea noilor reglementări.

Prevederile descrise la pct. A.3. se aplică și în cazul solicitărilor de racordare a utilizatorilor pentru care, până la data intrării în vigoare a Proiectului de Ordin, nu au fost avizate studiile de soluție.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului, operatorii de rețea și utilizatorii încheie acte adiționale la contractele de racordare aflate în derulare cu respectarea prevederilor descries la pct. 8 și ale contractului cadru aprobat de ANRE.

Un material Legal Marketing

viewscnt
Afla mai multe despre
tatiana fiodorov
anre