Femeile devin din ce în ce mai vizibile în arbitrajul internațional, iar acest trend a fost subliniat în cadrul evenimentului organizat de Suciu Partners. Cleopatra Leahu, Deputy Managing Partner al firmei, a evidențiat faptul că, în ultimul deceniu, un număr tot mai mare de femei au ajuns să ocupe funcții cheie în domeniul arbitrajului, marcând o schimbare semnificativă în peisajul acestui sector.
Alina Dumitrașcu, Director Juridic și Afaceri Corporative, PPC Group
Arbitrajul este un domeniu conflictual, unde femeile aduc o sensibilitate aparte. O tendință actuală este integrarea inteligenței artificiale în zona litigiilor, iar unul dintre obiective este utilizarea AI pentru recuperarea documentelor în procesele de arbitraj. Totuși, mulți avocați nu au încă mentalitatea de a structura dosarele într-un format unitar, care să permită prelucrarea rapidă prin instrumente AI. Pentru a răspunde acestei nevoi, am început dezvoltarea unui astfel de instrument, pe care îl vom testa inițial în instanțele din România. Într-un proces de arbitraj, cel mai mult timp este consumat de organizarea documentelor necesare. Deși avocații sunt reticenți la tehnologie, această mentalitate începe să se schimbe prin interacțiunea cu alți specialiști. Domeniul juridic nu mai poate funcționa izolat, fiind din ce în ce mai interconectat cu alte sectoare.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Crina Ciobanu, Head of Legal and Business Affairs, PORR România:
Implicarea femeilor în domeniul arbitrajului este o tendință în creștere. În sectorul construcțiilor, în ultimii ani, nevoia de eficientizare, în special a costurilor, a devenit tot mai evidentă, iar identificarea celor mai rapide și eficiente soluții este esențială. Fără experți, demonstrarea unui caz este imposibilă, însă aceștia trebuie să fie capabili nu doar să interpreteze corect informațiile, ci și să le comunice eficient. Alegerea experților potriviți este crucială, deoarece prea mulți specialiști pot afecta consistența unui caz arbitral și pot obosi arbitrii. Avocații trebuie să își pregătească foarte bine experții, deoarece expertizele, dacă nu sunt gestionate corect, pot deveni un obstacol în loc să fie un avantaj. Este esențial să știm ce bătălii alegem să purtăm și să menținem o relație solidă cu clienții. În acest context, compania PORR preferă arbitrajul în litigiile care implică contracte de valori mari.
Ana Sebov, Director, Leader Forensic Services PwC Romania:
La începutul anilor 1990, nu exista nicio femeie în domeniul arbitrajului, însă în prezent, 35% dintre echipele de arbitraj includ cel puțin o femeie, iar 10% dintre experții folosiți în dosarele de arbitraj sunt femei. Inteligența artificială nu mai este un deziderat îndepărtat, deși încă există provocări legate de confidențialitate, protecția datelor și acuratețea informațiilor. Aceste tehnologii învață continuu, dar au nevoie de date de o calitate cât mai bună. Avocații manifestă în continuare o anumită reticență față de tehnologie, însă sunt tot mai deschiși către adoptarea acesteia, chiar dacă uneori într-un mod forțat. Multe dintre provocările actuale vor fi depășite odată cu implementarea unor reglementări mai stricte privind inteligența artificială. De asemenea, implicarea timpurie a experților în procesele arbitrale este esențială pentru o desfășurare eficientă. Cele mai frecvente cazuri de arbitraj apar în industrii precum petrol și gaze, resurse naturale, electricitate și retail.
Un material Legal Marketing