Încasările bugetare au fost de 82,42 miliarde lei în primele cinci luni din acest an, cu 2,65 miliarde lei peste programarea bugetară, în timp ce veniturile din TVA au totalizat 22,45 miliarde lei, cu 836 milioane lei mai mari, a declarat, miercuri, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoș Doroș. El a explicat că nu face trimitere la anul trecut pentru că au scăzut cotele de TVA și nu vrea să compare mere cu pere. Cu toate acestea, a precizat că în mai veniturile din TVA au fost mai mari decât în mai 2015.
Doroș a făcut o prezentare a evoluției încasărilor ANAF în cadrul unei conferințe de presă. Astfel, el a arătat că în luna ianuarie încasările au fost peste program pentru că, în mod tradițional, ianuarie este o lună excepțională în care se varsă TVA pentru vânzările din perioada sărbătorilor de iarnă. În plus, în ianuarie s-au încasat peste program 600 de milioane de lei din accizele la tutun, pe fondul incertitudinilor legate de implementarea în România a Directivei Tutunului, iar producătorii și-au făcut stocuri. Din acest motiv, în februarie- aprilie, încasările din accize au fost mai mici, iar în mai, pentru că stocurile au fost epuizate încasările s-au majorat cu 900 milioane lei.
“Avem două disturbanțe în piața tutunului care explică evoluția accizelor. Prima este directiva europeană care nu a fost încă implementată, referitoare la pachete. De aceea au existat incertitudini în piață. În ianuarie, producătorii au scos tot din antrepozite. Acest lucru s-a reflectat într-un minus de încasări în februarie, martie, aprilie. În mai s-au epuizat. A doua este legată de legea antifumat, care este bună pentru sănătatea publică, dar care s-a tradus printr-o diminuare a veniturilor din accize pentru ANAF”, a spus Doroș.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Totodată, el a arătat că în aprilie a avut loc o subdeclarare la TVA. “Subdeclararea ne-a dus la întrebări și analize, mai ales având raportările INS că a crescut consumul. Din analiza declarațiilor fiscale, am observat că a crescut, mai ales, consumul la alimente unde cota este 9%”, a afirmat președintele ANAF. El a precizat că o reducere a încasărilor ca urmare a reducerii taxelor este firească pentru început, dar că, deja, tendința este de revenire și de creștere.
Încasările din TVA au fost de 22,25 miliarde lei în primele 5 luni, cu 4% peste program, însemnând 836 milioane lei.
“Masa colectabilă din TVA s-a redus la 74% față de anul trecut. În loc de o scădere a veniturilor cu 26%, avem una cu 8%. Suntem la 92% față de anul trecut”, a spus Doroș. Scăderea cotelor de la 24% la 20% standard și 9% pentru alimente se traduce într-o scădere cu 26% a sumelor datorate bugetului din TVA. El a precizat că în luna mai încasările din TVA au fost mai mari decât în mai 2015.