Surpriză: Primul jucător mare din retailul românesc care face un pas înapoi în pandemie. Steilmann și-a cerut insolvența

Surpriză: Primul jucător mare din retailul românesc care face un pas înapoi în pandemie. Steilmann și-a cerut insolvența
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 15 iun 2020

Omul de afaceri Romeo Pomponiu (66 de ani) a cerut în instanță insolvența Steilmann România, rețea locală de magazine cu afaceri de 30,8 milioane de lei în 2018, conform ultimului bilanț, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Anterior, cum a anunțat în premieră Profit.ro, Pomponiu a hotărât închiderea fabricii de confecții Modexim din Craiova, fost furnizor pentru branduri ca Louis Vuitton și Burberry, și concedierea colectivă a tuturor celor circa 300 de angajați, argumentând prin pierderile lunare înregistrate constant.

Gemini Solutions: O cultură organizațională care încurajează hobby-urile și performanțele sportive ale angajaților CITEȘTE ȘI Gemini Solutions: O cultură organizațională care încurajează hobby-urile și performanțele sportive ale angajaților

De asemenea, în martie Profit.ro a anunțat că omul de afaceri a decis să închidă fabrica de confecții Sib Dress din Sibiu, un business de peste 10 milioane lei, operațiune argumentată tot prin faptul că nu mai pot fi acoperite costurile lunare de funcționare. În urma acestei decizii neașteptate, 138 de angajați din Sibiu rămân fără loc de muncă.

Acum, omul de afacerri a cerut insolvența rețelei Steilmann România.

INTERVIU Marcel Vulpoi, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Marcel Vulpoi, despre premium în business

Anterior, compania a obținut un Certificat de Situație de Urgență, acordat pentru întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autorități în perioada stării de urgență (Ordonanțele Militare) și care este utilizat în relațiile cu instituțiile publice, pentru obținerea de facilități/măsuri de sprijin, ori în relațiile comerciale.

Comerțul a fost puternic afectat la nivel global de pandemia de coronavirus, numeroase magazine încercând să treacă la vânzări online în perioada în care au fost închise, dar insuficient pentru a acoperi căderea de vânzări. Pe acest fond, și alți mari jucători și-au cerut insolvența sau falimentul, dar în alte țări, precum Debenhams, Neiman Marcus și JC Penney.

Steilmann este însă primul nume important de pe piața de retail din România care apelează la insolvență în acest moment.

Printre creditorii Steilmann România se numără Banca Comercială Română, potrivit datelor termene.ro.

Romeo Pomponiu este cunoscut în mediul de afaceri ca proprietar al rețelei locale de magazine de îmbrăcăminte Steilmann, care înainte de criza economică din 2008 număra 70 de unități și avea o poziție dominantă în piață. Astăzi, lanțul de modă mai include 25 de magazine în România.

EXCLUSIV Coronavirusul blochează tranzacția prin care proprietarul Paralela 45 prelua touroperatorul familiei Fodoreanu. Cea mai mare agenție în incoming din România care intră în insolvență din ultimul deceniu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Coronavirusul blochează tranzacția prin care proprietarul Paralela 45 prelua touroperatorul familiei Fodoreanu. Cea mai mare agenție în incoming din România care intră în insolvență din ultimul deceniu

Înființată în 1991, Steilamann România SRL este controlată la acest moment de Romeo Pomponiu - 99,01% și Mihaela Simona Pomponiu - 0,99%.

Ultimele date disponibile arată că societatea a consemnat în anul 2018 pierderi de 493.544 lei la o cifră de afaceri de 30,84 milioane de lei, precum și datorii de 10,6 milioane de lei.

Și Sib Dress a intrat direct în faliment, la propria cerere, decizia fiind pronunțată de Tribunalul Sibiu pe 12 iunie, la circa trei luni de la anunțul privind închiderea fabricii din Sibiu.

Societatea a fost înființată în 1992 este deținută de Steilmann Bukarest - 60% și Confecția Sib - 40%. La nivelul anului 2018, Sib Dress a raportat pierderi de 783.947 lei la o cifră de afaceri de 10,3 milioane de lei, precum și datorii 4,5 milioane de lei.

Retailerul german Steilmann este unul dintre primii jucători care au pătruns pe piața locală după 1989. Compania a mai trecut, la nivel global, printr-o perioadă dificilă, fiind salvată în 2006 de la faliment prin achiziția de către grupul Miro Radici.

Pomponiu a fost director general al Steilmann România, implicat în dezvoltarea afacerii pe piața locală, iar ulterior a preluat întreaga participație a subsidiarei din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
steilmann
insolvența