Ca la noi, la nimenea... sau ce are guvernul cu turismul...

Alin Burcea
Alin Burcea
scris 2 feb 2016

Am văzut în ultimele zile în presă nenumărate articole referitor la delegația sau, mai bine zis, delegațiile românești care au mers zilele trecute la Moscova, încercând să atragă turiștii ruși în Romania. Cred că s-a vorbit foarte mult, toți au avut ceva de spus și, pe undeva, s-a creat o oarecare confuzie.  Ar fi nevoie, așadar, de câteva clarificări și aprecieri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În primul rând, singura delegație oficială care a ajuns la Moscova a fost condusă de către președintele Autorității Naționale pentru Turism (ANT), Anca Nedea, și președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Aurelian Marin. A fost, în mare parte, o delegație de agenți de turism, care s-au întâlnit cu colegii lor rusi.

Totul s-a desfășurat sub auspiciile Ambasadei României la Moscova, care s-a dovedit a fi o gazdă perfectă: a organizat întâlnirea și a oferit masa festivă. Totul a fost perfect, iar colaborarea dintre instituții a funcționat foarte bine.

Dar... suntem români! Corina Martin, președintele FAPT, care s-a simțit nebăgată în seamă în ultima vreme, a organizat o altă delegație paralela, ați ghicit, tot la Moscova, ca și cum ea reprezenta o altă țara, nu România.

Noi, cei din breaslă, ne-am obișnuit cu atitudinea Corinei - one man show, dar colegii ruși nu au înțeles nimic din acest spectacol. Ce era de înțeles?

Unde mai pui că "deșteapta" noastră lansează și tariful de 10 euro pe noapte, pe Litoral, fără să vorbească cu nimeni.

FPTR, o federație patronală de sorginte liberal-orientală, s-a simțit lezată. "Cum dau alții tarife și nu noi?" O federație care se crede și ea, ca toți cei care lucrează în România, alfa și omega în turism, dar nu vede multe din cauza orgoliilor.

În timpul ăsta, care este atitudinea ministerului, a domnului ministru Borc? O atitudine specială, sublimă, dar care lipsește cu desăvârșire. Interes, evident, zero, întâlniri de complezență, de PR... Am făcut o întâlnire în decembrie, mai facem vreo 2-3 și gata, s-a terminat mandatul!

Îi cam doare la bască...

Bugetul de promovare turistică a României este penibil, de aproape 2 milioane de euro, mai mic chiar decât acum 15 ani. Nici măcar nu acoperă costurile de participare la târgurile internaționale de turism, avizate de Consiliul Consultativ și aprobate de fostul Ministru, Mihai Tudose. Este absolut jenant, dar cui îi pasă? Nimănui, domnul Borc a spus că sunt niște "constrângeri bugetare"... Mă rog, asta putea să răspundă și mama mea, care are 80 de ani.

Dezinteres, dezinteres, dezinteres... păi ce sumă s-a investit pentru promovare pe piața rusă?

Zero.
Zero.
Zero.

Degeaba am mers și ne-am întâlnit, dacă nu băgăm bani în promovare. Degeaba ne dăm deștepți care a ajuns primul în Rusia și care a sosit al doilea. Important este cine pleacă primul și, mai ales, cine pleacă cu turiști.

Mie îmi este clar - turismul nu există pe lista priorităților guvernului Cioloș!

viewscnt
Afla mai multe despre
alin burcea
opinie
turism
rusia
borc
corina martin