Medici amăgiți, pacienți dezamăgiți

Cristian Vasilcoiu
Cristian Vasilcoiu
scris 28 aug 2015

Legalizarea șpăgii pentru cadrele medicale – căci asta reprezintă, pe șleau, propunerile exprimate, până acum doar verbal, de premierul Victor Ponta – nu este doar ilegală, ci profund imorală. Dar să le luăm pe rând. Este ilegală în primul rând pentru că a primi, fie și ulterior actului medical și fără condiționarea acestuia, “donații”, de la pacienți, se cheamă comiterea infracțiunii de luare de mită. Oricum ai analiza-o. Ba chiar, în vechiul Cod Penal era incriminată distinct în comiterea infracțiunii de primire de foloase necuvenite. Exact sub această formă, aceea a primirii de “donații” ulterior îndeplinirii unei sarcini de serviciu, chiar și fără condiționarea acesteia. În actualul Cod Penal a fost înglobată în conținutul infracțiunii de luare de mită. Nicio ordonanță de urgență sau lege nu va putea prevede asta fiindcă nu ar trece de filtrul constituționalității, atâta vreme cât s-ar bate cap în cap cu prevederile Codului Penal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Guvernanții au plusat, însă, în amăgirea cadrelor medicale și au insinuat că acestea nu vor mai putea fi acuzate de luare de mită dacă vor fi oficial scoase din categoria funcționarilor publici. Dar care este șmecheria!? Ei bine, una și mai amăgitoare: deși teoretic definiția infracțiunii de luare de mită este “fapta funcționarului public care…”, în practică, instanțele au reținut că orice persoană care servește un interes public, fie și una care este angajată în mediul privat, poate fi acuzată de luare de mită. De la portar și până la avocat sau ziarist.

Grotescul nu îl reprezintă, însă, ilegalitatea situației, cât imoralitatea ei și fantasticul tupeu prin care guvernanții propun, public, fără niciun pic de jenă, unei întregi categorii sociale pe care nu își permit să o plătească, legal, la standarde minime, să ia șpagă! Adică le propun medicilor să devină infractori! Și imorali! Ori eu sper că medicii nu vor accepta în veci asemenea umilințe!

P.S.: în Suedia medicii pot primi doar flori! Da, știu, acolo medicii au salarii mari. Dar la fel au și pacienții…

P.S.2: tot în Suedia politicienii nu sunt remunerați pentru activitatea depusă, ci o fac doar pentru renume!

Cristian Vasilcoiu este reporter special Profit.ro, fiind specializat pe domeniile eveniment și politic.

viewscnt
Afla mai multe despre
medici
cristian vasilcoiu