Europa ar putea trece anul acesta printr-o vară excepțional de călduroasă, conform unui studiu bazat pe modele computerizate, publicat de Institutul german Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M), transmite DPA.
Valurile de căldură din Europa sunt deseori precedate de încălzirea Atlanticului de Nord, care se acumulează în prealabil timp de aproximativ 3 ani, ceea ce le permite experților să preconizeze din timp verile deosebit de călduroase, scrie Agerpres.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Cercetători de la Universitatea din Hamburg au folosit un model climatic dezvoltat de MPI-M pentru a realiza diferite simulări ale climei europene din perioada 1962 - 2022, printre care și unele care reflectă legătura dintre acumularea de căldură în Atlanticul de Nord și verile caniculare din Europa.
Concluziile studiului publicat în jurnalul Geophysical Research Letters, arată că este în curs o astfel de acumulare de căldură în Atlanticul de Nord, ceea ce sugerează că Europa va trece printr-o vară excepțional de călduroasă în acest an.

Cercetătorii de la MPI-M au subliniat că prognoza unei astfel de veri caniculare este vitală atât pentru sănătatea oamenilor cât și pentru limitarea daunelor. În prezent, verile extrem de călduroase se succed cu o periodicitate de o dată la 10 ani.
Europa s-a confruntat cu una dintre cele mai caniculare veri din istoria măsurătorilor meteorologice în anul 2003, amintește DPA.