Decizia Chinei de a-și redeschide economia va crește inflația în Europa, deoarece ambele concurează pentru mai multă energie, a declarat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Reuters.
Au existat dezbateri ample săptămâna aceasta la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, despre dacă decizia Beijingului de a pune capăt politicii sale zero-Covid va aduce mai multă sau mai puțină inflație, scrie News.ro.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Pe de o parte, unii susțin că, deoarece lanțurile de aprovizionare sunt restabilite, redeschiderea ar putea atenua unele dintre presiunile inflaționiste cu care s-a confruntat Europa în ultimele luni.
Pe de altă parte, alții notează că China va consuma mai multă energie și acest lucru se va adăuga la presiunile inflaționiste în curs.
Președintele Christine Lagarde, șefa băncii centrale a zonei euro, se află în a doua categorie.
Redeschiderea Chinei este ”ceva care va fi pozitiv pentru China în mare parte, ceva care va fi pozitiv pentru restul lumii, dar vom avea o presiune inflaționistă asupra multora dintre noi, pur și simplu pentru că nivelul de energie care a fost consumat de China anul trecut a fost cu siguranță mai mic decât ceea ce vor consuma în acest an
Cantitatea de GNL [gaz natural lichefiat] pe care [ei] o vor cumpăra din restul lumii va fi mai mare decât ceea ce am văzut și nu există atât de multă capacitate neutilizată în ceea ce privește petrolul și gazele”, a spus Lagarde vineri, în timpul unui panel la Davos, condus de Geoff Cutmore de la CNBC.
”Deci vor exista constrângeri, vor exista mai multe presiuni inflaționiste din această cerere suplimentară”, a adăugat ea.
Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că firmele europene s-ar putea confrunta cu costuri mai mari atunci când caută să achiziționeze gaze naturale în acest an, deoarece va exista mai multă concurență pentru această marfă.
Inflația a fost una dintre cele mai mari provocări pentru cetățenii europeni în ultimul an, în principal cauzată de facturile mai mari ale energiei.
BCE a majorat dobânzile de patru ori pe parcursul anului 2022, ducând dobânda depozitelor la 2%.
Banca centrală a declarat în decembrie că va crește în continuare dobânzile în 2023, pentru a combate inflația ridicată.
Datele recente au arătat o încetinire a inflației totale, chiar dacă aceasta rămâne cu mult peste ținta de 2% a BCE.
Inflația din decembrie a ajuns la 9,2% în zona euro, potrivit cifrelor preliminare. Aceasta a fost a doua ăncetinire lunară consecutivă a creșterilor de prețuri în zona euro.