Cine va fi noul papă? Cardinalii se adună pentru a-l alege în cel mai mare secret pe viitorul pontif

Perspective   
Cine va fi noul papă? Cardinalii se adună pentru a-l alege în cel mai mare secret pe viitorul pontif

Foto: Vatican News

Toți ochii sunt ațintiți asupra Vaticanului începând de miercuri, când începe conclavul papal pentru alegerea celui de-al 267-lea papă. La mai bine de două săptămâni de la moartea Papei Francisc, cei 133 de cardinali electori se vor închide de miercuri după-amiază sub frescele maiestuoase ale Capelei Sixtine pentru un conclav care se anunță deschis oricărui rezultat, scrie AFP.

Ei vor lua loc în jurul unor mese acoperite cu fețe de masă din satin bej și roșu, înainte de a vota sub celebra frescă a Judecății de Apoi a lui Michelangelo, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO - PPC (fostul Enel România) anunță o nouă ofertă la electricitate după ce expiră plafonarea CITEȘTE ȘI FOTO - PPC (fostul Enel România) anunță o nouă ofertă la electricitate după ce expiră plafonarea
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Prelații vor scrie numele preferat pe buletinul de vot, sub cuvintele „Eligo in Summum Pontificem”, care în latină înseamnă „Îl aleg pe Suveranul Pontif”. Buletinul de vot împăturit va fi apoi așezat pe o tavă de argint și introdus în urnă.

Marți dimineața, cardinalii, electori (cu vârsta sub 80 de ani) sau nu, s-au reunit pentru ultima reuniune pregătitoare, evitând microfoanele și camerele de luat vederi ale celor aproximativ o sută de jurnaliști din numeroase țări, semn al mediatizării globale a evenimentului. La finalul reuniunii, ei au lansat un apel pentru „o pace dreaptă și durabilă” în Ucraina, Orientul Mijlociu și „în atâtea alte părți ale lumii”, potrivit serviciului de presă al Vaticanului.

SECRET ABSOLUT

Înainte ca ușile Capelei Sixtine să se închidă miercuri după-amiază, cardinalii vor jura să păstreze secretul absolut, sub pedeapsa excomunicării. Le va fi interzis să comunice cu lumea exterioară până când vor alege un nou papă.

Vaticanul a anunțat că va întrerupe rețeaua telefonică în interiorul micului oraș-stat miercuri, de la ora locală 15:00 (16:00 ora României) până la alegerea noului papă, dar nu și în Piața Sfântul Petru, unde credincioșii se vor aduna în număr mare.

Cardinalii, care vor trebui să se despartă de telefoanele lor mobile, vor informa lumea despre mersul lucrărilor lor doar prin arderea buletinelor de vot pentru a produce fum - negru dacă nu există un ales, alb pentru un nou papă, o ceremonie cu un puternic simbolism vizual transmisă de televiziunile din toată lumea.

Trump vorbește de un misterios ”anunț foarte, foarte mare” CITEȘTE ȘI Trump vorbește de un misterios ”anunț foarte, foarte mare”

Discuțiile „pre-conclav” au acoperit până acum o gamă largă de subiecte, de la finanțele Vaticanului până la scandalul violențelor sexuale, unitatea Bisericii și profilul viitorului papă.

CINE VA FI URMĂTORUL PAPĂ?

Cu un număr record de 133 de cardinali electori din aproximativ 70 de țări de pe cinci continente, acest conclav este cel mai mare și mai internațional organizat vreodată, ceea ce face ca rezultatul său să fie mai incert ca niciodată.

„Există multe profiluri, multe personalități care ar putea fi alese. Cel puțin cinci sau șase, aș spune”, a declarat arhiepiscopul de Alger, Jean-Paul Vesco, pentru Corriere della Sera. „Au existat candidații care erau, ca să spun așa, naturali, cei al căror rol și personalitate erau deja bine cunoscute. Și mai sunt și cei care intervin și te fac să te gândești: acesta este un cuvânt puternic. Dar nu există niciunul care să îi „zdrobească” pe ceilalți, niciunul la care să te gândești: acela va fi el”, a mărturisit el.

Mai mult de zece nume circulă ca potențiali candidați, de la Pierbattista Pizzaballa, patriarhul latin al Ierusalimului, la conservatorul maghiar Peter Erdö.

„El nu ar trebui să fie prea închis la minte”, spune Veronica de Garcia, 30 de ani, o turistă mexicană. Dar „un papă în favoarea avortului este de neconceput”, spune Enzo Orsingher, 78 de ani, din Roma.

Francisc a introdus numeroase reforme în timpul pontificatului său de 12 ani, dar acțiunile sale au fost ținta unei opoziții interne acerbe.

El a numit aproximativ 80% dintre actualii cardinali electori, însă experții consideră că aceștia nu vor alege neapărat un succesor care să îi calce pe urme.

„Prinții Bisericii” stau în mod tradițional la reședința Sfânta Marta din Vatican, care are băi private și room service în stil hotelier.

VIDEO Profit.ro TV - Oana Stan, fondatoare Techir: Ne uităm și la deschiderea de centre SPA. Peste 10-15 ani, poate și un exit CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Oana Stan, fondatoare Techir: Ne uităm și la deschiderea de centre SPA. Peste 10-15 ani, poate și un exit

Marți după-amiază târziu, primii cardinali au sosit cu valizele în mână. Aceștia vor avea acces la camerele lor - atribuite prin tragere la sorți - de acum și până la slujba de miercuri dimineață (11:00, ora României).

Medici, șoferi, bucătari, personal de securitate și de curățenie: persoanele care îi înconjoară pe cardinali sunt de asemenea ținute la secret și au depus jurământul luni.

Ar fi „neașteptat” dacă conclavul ar dura mai mult de ziua de vineri, a declarat marți cardinalul Jean-Paul Vesco, arhiepiscop de Alger, pentru ABC News. „Dacă vineri seara, papa nu este ales, va înseamna că ceva neașteptat s-a întâmplat”, a spus Vesco.

viewscnt
Afla mai multe despre
papă
vatican