Comisia Congresului care a investigat atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului recomandă punerea sub acuzare a lui Trump și interzicerea unei noi candidaturi la Casa Albă

Perspective   
Comisia Congresului care a investigat atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului recomandă punerea sub acuzare a lui Trump și interzicerea unei noi candidaturi la Casa Albă

Comisia specială a Camerei Reprezentanților care a investigat atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Congresului american și-a publicat raportul final, prezentând argumente potrivit cărora Donald Trump ar trebui să fie pus sub acuzare pentru incitare la insurecție și recomandă totodată ca fostului președinte să i se interzică posibilitatea de a mai candida pentru un nou mandat, relatează Reuters și CNN.

Recomandarea se numără printre concluziile raportului final al comisiei, care prezintă modul în care Trump și aliații săi au încercat să anuleze alegerile prezidențiale din 2020.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO IKEA recheamă un produs și dă banii înapoi CITEȘTE ȘI FOTO IKEA recheamă un produs și dă banii înapoi
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Trump a anunțat în noiembrie că va candida din nou la președinție în 2024, scrie News.ro.

Raportul de 845 de pagini se bazează pe audierea a mai mult de 1.000 de persoane, documente, inclusiv e-mailuri, mesaje text, înregistrări telefonice și investigații care au durat un an și jumătate. Comisia a făcut publice și transcrierile mai multor audieri și declarații ale martorilor.

Raportul enumeră 17 constatări specifice, discută implicațiile juridice ale acțiunilor lui Trump și ale unora dintre asociații săi și include sesizări penale către Departamentul de Justiție, în cazul lui Trump și al altor persoane. Raportul face, de asemenea, recomandări de natură legislative pentru a ajuta la evitarea unui alt atac de acest fel.

Concluziile includ, de pildă, acuzații potrivit cărora Trump a "supervizat" efortul, contestabil din punct de vedere juridic, de a prezenta liste false de electori în șapte state în care a pierdut alegerile, iar dovezile arată că a acționat în mod activ pentru a "transmite Congresului și Arhivelor Naționale buletine de vot false ale Colegiului Electoral", în ciuda preocupărilor avocaților săi că acest lucru ar putea fi ilegal.

Luni, comisia ceruse procurorilor federali să îl acuze pe fostul președinte republican de patru infracțiuni, inclusiv obstrucție și insurecție, pentru că ar fi încercat în mod ilegal să anuleze rezultatele alegerilor din noiembrie 2020 și să declanșeze atacul asupra sediului Congresului.

"În loc să își onoreze obligația constituțională de a 'avea grijă ca legile să fie puse în aplicare cu rigurozitate', președintele Trump a complotat pentru a răsturna rezultatul alegerilor", afirmase comisia Camerei Reprezentanților într-un rezumat de 160 de pagini al raportului său.

După publicarea raportului final, Donald Trump a reacționat pe rețeaua sa socială, Truth Social, spunând că este un document "extrem de partizan" și calificând toate aceste demersuri drept o "vânătoare de vrăjitoare". El constată eșecul comisiei de a "investiga motivul protestului (din 6 ianuarie), frauda electorală".

Solicitarea adresată Departamentului Justiției de către comisia Congresului - condusă de democrați -  nu obligă procurorii federali să acționeze, dar este pentru prima dată în istorie când Congresul sesizează justiția să pună sub urmărire penală un fost președinte, notează Reuters.

Printre transcrierile publicate miercuri și joi se numără una care arată că un fost avocat al fostei consiliere de la Casa Albă Cassidy Hutchinson i-a spus acesteia să "minimalizeze" cunoștințele sale despre evenimentele care au dus la revolta de la Capitoliu, spunându-i "cu cât îți amintești mai puțin, cu atât mai bine". Avocatul Stefan Passantino a sfătuit-o pe Hutchinson, în pregătirea unei depoziții din februarie în fața comisiei, să spună că nu-și poate aminti anumite evenimente, a declarat Hutchinson, în septembrie, în fața comisiei, potrivit transcrierii mărturiei sale.

Trump a ținut un discurs înflăcărat în fața susținătorilor săi din apropierea Casei Albe în dimineața zilei de 6 ianuarie și l-a certat public pe vicepreședintele său, Mike Pence, pentru că nu a fost de acord cu planul său de a nu valida victoria democratului Joe Biden în calitatea sa pe care o avea atunci de președinte al Senatului american.

Apoi, după ce mii de susținători ai săi s-au dezlănțuit asupra Capitoliului, agresând poliția și amenințând că îl vor spânzura pe Pence, fostul președinte a așteptat ore întregi pentru a face o declarație publică și a îndemna la calm.

Rezultatele alegerilor din 2020 erau în curs de certificare de către Pence și legislatori atunci când Capitoliul a fost atacat, după săptămâni de afirmații false ale lui Trump că el ar fi câștigat acele alegeri și că rezultatele ar fi fost falsificate.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
donald trump