Exportul de animale vii din România, interzis complet în câțiva ani către anumite țări

Exportul de animale vii din România, interzis complet în câțiva ani către anumite țări
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 23 dec 2022

Exportul de animale vii din România ar urma să fie interzis treptat în următorii ani către statele terțe Uniunii Europene, prevede un proiect legislativ inițiat de mai mulți liberali.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: România este cel mai mare exportator de oi la nivel mondial, dar şi un mare exportator de bovine. Astfel, România a exportat animale vii în valoare de 262,35 milioane de euro în primele șase luni din acest an, în creștere cu peste 40% față de perioada similară a anului trecut, când încasările au fost de 186,95 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

De asemenea important: În 2020, un proiect de lege al parlamentarilor Adrian Oros (fost ministru al Agricutlurii) și Florin Cîțu (fost ministru al Finanțelor Publice și fost prim-ministru) a fost adoptat de Parlament și a stabilit că transporturile de animale vii de lungă durată către țări din afara Uniunii Europene vor trebui asistate de un medic veterinar pe durata întregii călătorii, contractat de firma care efectuează exportul de animale vii.

ULTIMA ORĂ Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, pe cale de a fi desființat. Controlul ex-ante la achiziții publice, eliminat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, pe cale de a fi desființat. Controlul ex-ante la achiziții publice, eliminat

Acum, fostul premier Cîțu și fostul ministru de Interne Marcel Vela se numără printre inițiatorii unui nou proiect, care prevede interzicerea exportului de animale vii din România către statele din afara Uniunii Europene.

Conform proiectului, transportul animalelor vii, pe cale navală, aeriană şi rutieră, în state terţe Uniunii Europene va fi restrâns după cum urmează:

1. Se interzice exportul pe cale navală, aeriană şi rutieră către ţările terţe a animalelor destinate îngrăşării sau sacrificării, cu vârsta mai mică de 3 luni, începând cu data de 01.03.2024.

2. Se suspendă exportul animalelor vii destinate îngrăşării sau sacrificării în intervalul 15.05.2024-15.09.2024.

3. Se interzice exportul animalelor vii destinate îngrăşării sau sacrificării către destinaţii aflate la distanţe care presupun o durată de transport mai lungă de o zi începând cu data de 01.01.2025. Interdicţia se aplică şi ţărilor terţe aflate la distanţe mai scurtă de o zi dacă nu respectă legislaţia UE în privinţa transportului şi sacrificării.

4. Se interzice exportul de animale vii destinate reproducţiei, dar nu şi a materialului genetic pentru reproducţie, începând cu data de 15.05.2025.

Toate firmele, cu instrument de plată fără numerar. Salariile, plătite doar în cont. Instituțiile publice vor primi numerar doar în anumite condiții CITEȘTE ȘI Toate firmele, cu instrument de plată fără numerar. Salariile, plătite doar în cont. Instituțiile publice vor primi numerar doar în anumite condiții

Autorii proiectului susțin că, în ciuda interdicției de export, modificările legislative propuse vor avea un impact pozivitv asupra economiei României.

Conform inițiatorilor, din punct de vedere al economiei interne, exportul de carne refrigerată sau congelată în locul animalelor vii ar aduce beneficii mari.

De exemplu, conform scenariului de oprire totală, care presupune o încetare a tuturor livrărilor internaţionale (UE sau non-UE) pentm ovine şi bovine în 2022, a fost estimată crearea de până la 5.311 locuri de muncă, creşterea veniturilor bugetare şi a PIB aferentă locurilor de muncă create de până la 46,26 milioane euro. 

PSD și PNL ajung la un compromis privind eliminarea lui Iohannis din procedura de numire a șefilor Consiliului Concurenței. Șeful statului și partidele își vor numi separat oamenii CITEȘTE ȘI PSD și PNL ajung la un compromis privind eliminarea lui Iohannis din procedura de numire a șefilor Consiliului Concurenței. Șeful statului și partidele își vor numi separat oamenii

Soluții pentru reducerea efectului asupra fermierilor

Inițiatorii arată că efectele negative ar fi resimţite asimetric: într-o măsură mai mare de către producătorii mari, non-integraţi, concentraţi pe exporturi, şi de către marii producători cu divizii de transport şi comerţ internaţional, şi într-o mai mică măsură de unii dintre fermierii mai mici care îşi vând animalele unor distribuitori, care apoi retrimit animalele spre destinaţii internaţionale.

Autorii proiectului propun câteva scenarii și soluţiile pentru reducerea efectelor negative.

Crescătorii de ovine au ca opţiuni:

- Redirecţionarea unei părți din export spre consum local;

- Concentrarea pe calitate şi specializaarea, alegând între producţia de lapte şi came şi a selecta mix-ul de rase în consecinţă. Aceasta ar susţine de asemenea preţuri mai bune la export şi volume mai mari pe pieţele locale şi străine.

- Reorientarea animalelor anterior destinate exportului spre abatoare locale, de unde produsele din came ar fi exportate, beneficiind de cererea în creştere din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde este prognozată o creştere a cererii. Această reorientare ar fi necesară fiindcă piaţa locală nu este pregătită să absoarbă creşterea cererii generate de oprirea exporturilor de ovine vii.

Crescătorii de bovine au ca opţiuni:

- Trecerea la rase specializate. Un mod de a optimiza producţia ar fî înlocuirea parţială a raselor actuale, într-o perioadă de tranziţie de 3-5 ani, cu cele pentru care consumatorul local arată o preferinţă în creştere, precum, de exemplu, cele de tip Angus.

- Redirecţionarea animalelor spre abatoarele locale, cu o parte a cărnii fiind ulterior destinată pieţei locale, iar cealaltă parte exportată.

Schemă de ajutor de stat timp de 3 ani, avizată pentru producătorii de legume-fructe și cartofi. Condițiile pentru beneficiari CITEȘTE ȘI Schemă de ajutor de stat timp de 3 ani, avizată pentru producătorii de legume-fructe și cartofi. Condițiile pentru beneficiari

”Dacă agricultorii sunt notificaţi cu suficient timp în avans, dacă sunt puse în aplicare strategii coerente pentru a crea o imagine sectorială şi de ţară (brand) pentru a deschide noi pieţe şi a dezvolta piaţa locală, inclusiv prin ascultarea preferinţelor consumatorilor şi prin sprijinirea asocierii producătorilor mici pentru mai multă forţă de negociere cu producătorii şi procesatorii de came, impactul net asupra agricultorilor ar putea fi restrâns, limitându-se efectul asupra rentabilităţii la un nivel neglijabil”. susțin inițiatorii.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
interzice
export
animale
vii
state
ue
terțe
proiect
lege
parlament
citu