Eurostat, agenția oficială de statistică a UE, a publicat luni seturile-cheie de date anuale care oferă un tablou al sănătății economice și sociale a Europei în ultimul an, arată Euronews, citată de Rador. Iată cele mai relevante dintre ele:
Inflația anuală medie a fost 9,2% în 2022 în UE, dat fiind că agresiunea Rusiei din Ucraina a dat o lovitură majoră piețelor de mărfuri, arată Eurostat. Inflația a atins cel mai ridicat nivel în țările baltice, cu un maxim de 19,4% în Estonia.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Toate gospodăriile din UE au avut probleme cu facturile, dat fiind că prețurile la chirii, apă și energie au crescut cu 18%, la transport cu 12,1% și la alimente și băuturi non-alcoolice cu 11,9%.
Criza nivelului de trai. În ianuarie 2023 aproape jumătate (47,1%) din cheltuielile unei gospodării oarecare din UE s-au dus pe gospodărie, transport și alimente, care au cunoscut cele mai mari scumpiri.
Rezultatul, conform Eurostat, a fost agravarea crizei nivelului de trai. În 2022 21,6% din populația UE, adică 95,3 milioane de oameni, a fost supusă riscului de sărăcie sau excludere socială. Proporția cea mai mare s-a înregistrat în România (34,4%) și Bulgaria (32,2%).