Donald Trump - suspectat de încălcarea Legii Spionajului

Donald Trump - suspectat de încălcarea Legii Spionajului
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 aug 2022

Donald Trump este investigat pentru posibile încălcări ale Legii Spionajului și obstrucționarea justiției, conform mandatului de percheziție de la Mar-a-Lago, relatează presa internațională.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Mandatul de percheziție și procesul verbal de percheziție au fost desecretizate, scrie News.ro.

Top 10 cele mai sărace țări ale Uniunii Europene. România - pe locul 6 CITEȘTE ȘI Top 10 cele mai sărace țări ale Uniunii Europene. România - pe locul 6

Lista obiectelor ridicate în timpul percheziției include 11 seturi de documente clasificate. Unele sunt marcate top secret.

Bbc.com notează că mandatul de percheziție a fost aprobat de un judecător federal la 5 august, cu trei zile înainte de percheziția care trebuia făcută cel târziu până la 19 august.

Mandatul de percheziție arată că agenții erau autorizați să ridice dovezi care arată eforturile lui Trump de a reține ilegal informații sensibile care i-ar putea ajuta pe adversarii SUA sau de a distruge sau ascunde documente guvernamentale.

Iată ce căutau agenții FBI, conform mandatului:

Orice documente pe care să existe mențiunea “clasificat”

Detalii despre stocarea sau transmiterea de informații legate de apărarea națională sau materiale declasificate

Orice documente guvernamentale și/sau prezidențiale din mandatul lui Trump

Orice dovadă de modificare, distrugere sau ascundere a unor documente guvernamentalae și/sau prezidențiale sau a unor documente marcate “clasificat”.

Procesul verbal cu obiectele ridicate de agenții FBI este de trei pagini. Pe listă se află o scrisoare de clemență prin care i se acordă amnistie aliatului lui Trump Roger Stone, o cutie de documente legată în piele și un document cu titlul “Informații despre președintele Franței”.

Pe listă mai sunt documente cu mențiunea Top Secret, precum și “diverse documente secrete”.

Procesul verbal este semnat de avocata lui Trump, Christina Bobb.

Departamentul de Justiție al SUA a făcut joi demersurile oficiale pentru a desecretiza mandatul de percheziție executat de FBI săptămâna aceasta la reședința Mar-a-Lago a fostului președinte Donald Trump, potrivit unor documente judiciare depuse recent în instanță și consultate de CNN.

"În momentul în care mandatul a fost executat inițial, Departamentul a furnizat o notificare direct avocatului fostului președinte Trump. Departamentul nu a făcut nicio declarație publică cu privire la percheziție, iar percheziția aparent a atras puțin sau deloc atenția publicului în timp ce avea loc. Mai târziu, în aceeași zi, fostul președinte Trump a emis o declarație publică prin care a luat act de executarea mandatului. În zilele care au urmat, mandatul de percheziție și materialele aferente au făcut obiectul unui interes și al unei atenții semnificative din partea organizațiilor de presă și a altor entități", a scris Departamentul de Justiție în documentele depuse la instanță.

FBI a executat luni un mandat de percheziție la Mar-a-Lago. Acesta a avut loc la câteva luni după ce anchetatorii federali au transmis o citație anterioară a marelui juriu și au luat documente sensibile de securitate națională de pe proprietatea fostului președinte Donald Trump în timpul unei întâlniri din iunie, au declarat pentru CNN persoane familiare cu acest subiect.

A fost prima dată în istoria americană când locuința unui fost președinte a fost percheziționată ca parte a unei anchete penale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
spionaj