Elizabeth Holmes, cea considerată cândva noul Steve Jobs, s-a predat pentru a ispăși o pedeapsă de 11 ani de închisoare

Elizabeth Holmes, cea considerată cândva noul Steve Jobs, s-a predat pentru a ispăși o pedeapsă de 11 ani de închisoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mai 2023

Fondatoarea companiei Theranos, Elizabeth Holmes, cea care cândva a fost considerată o nouă Steve Jobs - o tânără prodigioasă pe cale să revoluționeze domeniul analizelor medicale, convingând mari personalități să investească în start-up-ul ei și ajungând milionară în câțiva ani - , s-a predat poliției pentru a ispăși o pedeapsă de 11 ani de închisoare, marcând astfel capitolul final într-o saga judiciară pentru fraudă ce a durat ani de zile și a captivat Silicon Valley, relatează The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Fondatoarea companiei de tehnologie Theranos, în vârstă de 39 de ani, a intrat în campusul închisorii federale pentru femei, de minimă securitate, situată în Bryan, Texas.

ULTIMA ORĂ Gheorghe Dincă a fost condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare pentru uciderea Luizei Melencu și a Alexandrei Măceșanu CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gheorghe Dincă a fost condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare pentru uciderea Luizei Melencu și a Alexandrei Măceșanu

Imaginile surprinse din afara unității penitenciare arată că Elizabeth Holmes era însoțită de o escortă, nu era încătușată și purta o ținută casual. Holmes părea bine dispusă, zâmbind în timp ce intra în clădire, scrie News.ro.

Elizabeth Holmes a fost eliberată pe cauțiune după ce a fost acuzată de fraudă, în 2018, pentru rolul ei de șefă a companiei care propunea o metodă de testare revoluționară în materie de analize medicale de sânge, dar care s-a dovedit a fi un eșec răsunător.

Ea a fost condamnată în noiembrie 2022 pentru patru capete de acuzare pentru fraudarea investitorilor și a fost condamnată la 11 ani și trei luni de închisoare.

În conformitate cu legislația federală, Holmes trebuie să ispășească 85% din pedeapsă, chiar dacă sentința îi este redusă pentru bună conduită.

Tabăra penitenciară federală Bryan, unde Holmes este obligată să își ispășească pedeapsa, găzduiește în principal deținuți federali de sex feminin „cu gulere albe” și non-violenți și nu are gardurile și regulile stricte ale închisorilor de securitate superioară. Este un program axat pe muncă, prin care toate deținutele trebuie să aibă un loc de muncă timp de cel puțin 90 de zile.

Elizabeth Holmes a încercat să își amâne executarea pedepsei, susținând că ar trebui să poată rămâne în afara arestului preventiv în timp ce solicită un nou proces pe baza unor presupuse abateri din partea acuzării. Judecătorul districtual american Edward Davila a respins aceste solicitări, declarând că un nou proces sau o anulare a verdictului de vinovăție era puțin probabilă.

Proprietarii de păduri - obligați să asigure supravegherea video a drumurilor forestiere. Finanțarea prevăzută CITEȘTE ȘI Proprietarii de păduri - obligați să asigure supravegherea video a drumurilor forestiere. Finanțarea prevăzută

Holmes și-ar fi petrecut ultimele zile de libertate alături de partenerul ei, Billy Evans, și de cei doi copii ai lor. Procesul ei a fost amânat inițial deoarece Elizabeth a dat naștere primului ei copil în iulie 2021 și a apărut la audierea pentru pronunțarea sentinței, în noiembrie, însărcinată cu cel de-al doilea copil, care s-a născut în martie.

Sunny Balwani, fostul partener de afaceri și fostul iubit al lui Holmes, a fost condamnat pentru toate cele 12 capete de acuzare de fraudă de care a fost acuzat, iar în aprilie și-a început pedeapsa de 13 ani într-o închisoare din California.

Încarcerarea ambilor protagoniști ai afacerii Theranos marchează sfârșitul poveștii dramatice a companiei pe care Holmes a fondat-o în 2003, la 19 ani, după ce a renunțat la studiile de la Universitatea Stanford. Ea a promis o tehnologie revoluționară care ar fi trebuit să efectueze sute de analize medicale dintr-o singură picătură de sânge și a adunat astfel finanțări de milioane de dolari de la susținători de renume precum fostul secretar de stat Henry Kissinger și magnatul media Rupert Murdoch.

Theranos a fost evaluată la peste 10 miliarde de dolari la apogeul său din 2014, până când, în 2015, un reportaj al publicației Wall Street Journal a dezvăluit deficiențe în tehnologia de bază a companiei - ceea ce a dus la destrămarea rapidă a instituției. Până în 2018, Theranos s-a dizolvat.

Procesul dramatic al lui Holmes a durat 18 săptămâni, cu mărturii din partea unor investitori de marcă ai Theranos, printre care fostul secretar al apărării James Mattis. Pe tot parcursul procedurilor, echipa de apărare a prezentat-o pe Elizabeth Holmes ca fiind o tânără fondatoare ambițioasă și naivă, care nu știa de măsura în care tehnologia Theranos funcționa defectuos.

VIDEO Conferința EU FUNDS Profit.ro FirstBank și Visa - Focus Brașov. Puneți covor roșu afacerilor, nu bariere. Administrația lucrează cu e-mail pe Yahoo - Hotmail. \ CITEȘTE ȘI VIDEO Conferința EU FUNDS Profit.ro FirstBank și Visa - Focus Brașov. Puneți covor roșu afacerilor, nu bariere. Administrația lucrează cu e-mail pe Yahoo - Hotmail. "Au fost plânsete foarte lungi!". ANUNȚ PREMIERĂ - Proiecte IMM evaluate de robot

Înainte de pronunțarea sentinței, Holmes și-a exprimat regretul că i-a dezamăgit pe "oamenii care au crezut" în companie.

"Sunt devastată de eșecurile mele", a spus ea. "În fiecare zi, în ultimii ani, am simțit o durere profundă pentru ceea ce au pățit oamenii pentru că am dat greș. Îmi regret eșecurile cu fiecare celulă a corpului meu", a mărturisit Elizabeth Holmes.

Sentința aspră - mult mai lungă decât cele 18 luni de arest la domiciliu cerute de echipa lui Holmes - a creat un nou precedent în Silicon Valley și a pus la îndoială practicile care au permis companiei Theranos să obțină atât de mult succes cu atât de puțin control.

Între timp, Holmes s-a lansat într-o campanie de reabilitare a imaginii sale, rupând șapte ani de tăcere mediatică cu un profil amplu publicat de The New York Times despre noua sa viață ca "Liz" - o mamă devotată care a renunțat la vocea sa caracteristică, baritonală.

După ce își va ispăși pedeapsa, ea va trebui să fie eliberată sub supraveghere timp de trei ani și a fost obligată să plătească 452 de milioane de dolari ca despăgubire victimelor fraudei.

viewscnt
Afla mai multe despre
elizabeth holmes
inchisoare