FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească pentru noi șocuri financiare

FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească pentru noi șocuri financiare
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2022

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a declarat că liderii financiari la nivel mondial ar putea avea nevoie să se simtă mai confortabili să lupte cu mai multe crize provocate de presiunile inflaționiste, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Georgieva a declarat pentru Reuters că este din ce în ce mai greu pentru băncile centrale să reducă inflația fără a provoca recesiuni, din cauza presiunilor crescânde asupra prețurilor energiei și alimentelor provocate de războiul Rusiei din Ucraina, politicilor Chinei de zero Covid, care au redus producția din cauza restricțiilor, și a nevoii de reordonare a lanțurilor de aprovizionare, pentru a le face mai rezistente, scrie News.ro.

ANUNȚ OFICIAL Câți români au plecat din țară CITEȘTE ȘI ANUNȚ OFICIAL Câți români au plecat din țară

”Cred că trebuie să începem să ne simțim mai confortabil cu asta, că s-ar putea să nu fie ultimul șoc”, a spus ea, menționând că a încetat să mai privească inflația ca pe un șoc ”tranzitoriu” atunci când s-a declanșat epidemia de Omicron, la sfarsitul anului trecut.

Ea a spus că cererea puternică din partea Statelor Unite, întreruperile lanțului de aprovizionare și efectele războiului din Ucraina, toate indică o inflație de durată.

Pandemia de Covid-19 nu s-a încheiat și ar putea avea loc o altă criză, a adăugat ea, în marginea unei reuniuni a miniștrilor de finanțe G7 și a guvernatorilor băncilor centrale din Germania.

Politica zero-Covid a Chinei, care a dus la izolarea pe scară largă a populației în marile orașe, este imposibilă din cauza variantelor extrem de contagioase, dar oficialii de la Beijing se încăpățânează să nu o modifice, a spus ea, adăugând că efectele sale vor fi discutate la intalnire.

Ea a spus că ”de fapt nu este prea îngrijorată” de economia Chinei, deoarece guvernul de la Beijing are spațiu de politică fiscală și monetară pentru a susține creșterea.

Georgieva a spus că eforturile țărilor de a-și schimba lanțurile de aprovizionare de la o eficiență maximă la o rezistență sporită vor crește unele costuri, deoarece va trebui să existe redundanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
kristalina georgieva
fmi