Ministerul de Externe al Germaniei a ripostat la secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, după ce acesta a criticat decizia Germaniei de a eticheta partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (Alternative für Deutschland/AfD) drept „grup de extremă dreaptă confirmat”.
Rubio a scris recent pe X: „Germania tocmai a dat agenției sale de spionaj noi puteri pentru a supraveghea opoziția. Asta nu este democrație - este tiranie deghizată. Ceea ce este cu adevărat extremist nu este popularul AfD - care s-a clasat pe locul al doilea la recentele alegeri -, ci mai degrabă politicile mortale de imigrație liberă ale establishmentului, cărora AfD li se opune.”
Rubio a continuat: „Germania ar trebui să schimbe cursul”.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Într-un răspuns pe X, Ministerul german de Externe i-a replicat secretarului de stat american: „Aceasta este democrația. Această decizie este rezultatul unei investigații aprofundate și independente pentru a proteja constituția noastră și statul de drept. Instanțele independente sunt cele care vor avea ultimul cuvânt. Am învățat din istoria noastră că extremismul de dreapta trebuie să fie oprit”.
Reacția Germaniei față de Rubio vine după ce serviciul său de informații interne, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), a desemnat AfD drept o forță „extremistă de dreapta confirmată”.
Decizia BfV marchează un pas înainte față de desemnarea anterioară a celui mai mare partid de opoziție din țară, pro-Kremlin și anti-imigrație, drept amenințare „suspectă” la adresa ordinii democratice din Germania. Potrivit BfV, pozițiile xenofobe ale AfD, bazate pe o „înțelegere etnic-ancestrale” a identității germane, sunt „incompatibile cu ordinea de stat democratică liberă”, astfel cum este indicată de constituția țării.

Agenția de spionaj a adăugat că AfD „urmărește să excludă anumite grupuri de populație de la participarea egală în societate, să le supună unui tratament inegal neconstituțional și astfel să le atribuie un statut devalorizat din punct de vedere juridic”.
În timpul alegerilor generale din februarie din Germania, care au fost zguduite de interferența extinsă a SUA, inclusiv prin susținerile publice ale AfD de către Elon Musk și vicepreședintele american JD Vance, AfD a acumulat aproximativ 21% din voturi, clasându-se pe locul al doilea în opțiunile de vot.