Substanțe chimice care au potențialul de a provoca numeroase probleme de sănătate au contaminat apa potabilă folosită de 60.000 de persoane în Franța.
Activiștii pentru mediu spun că niveluri asemănătoare de poluare sunt întâlnite în multe alte locuri din Europa și că autoritățile trebuie să ia măsuri, conform The Guardian.
În luna mai, localnicii din Saint-Louis, o aglomerare urbană franceză cu 60.000 de oameni aproape de granița cu Elveția, au aflat că apa de la robinet nu mai este tocmai bună de băut, scrie Hotnews.ro

Autoritățile i-au informat pe locuitori că din cauza chimicalelor periculoase pe care le conține, apa este interzisă copiilor sub doi ani, femeilor însărcinate sau care alăptează și persoanelor cu un sistem imunitar slab.
Localnicii expuși riscului se vor baza pe apă îmbuteliată cel puțin până la sfârșitul anului, când autoritățile speră că va reuși să instaleze sisteme de filtrare a apei.
Ce s-a întâmplat mai exact?
Testele efectuate pe apa de la robinet au arătat că nivelurile de PFAS (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate), numite și „substanțe chimice eterne”, fiind extrem de persistente în mediu și în corpul uman, au atins de patru ori limita recomandată.
Potrivit Agenției Europene de Mediu, substanțele pot cauza probleme de sănătate precum tulburări hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și cancer.
În comunele din Saint Louis, mesajul a fost recepționat, iar rafturile au fost golite de apă îmbuteliată.
Sursa poluării: un aeroport
Potrivit declarației comune a autorității locale și a agenției regionale de sănătate, sursa chimicalelor a fost o spumă de stingere a incendiilor utilizată la aeroport încă din anii 1960 până în 2017.

Reziduurile toxice din spumă au rămas, filtrându-se prin sol în apa potabilă și în corpul oamenilor – probabil timp de zeci de ani.
Dar situația din Saint-Louis, scrie The Guardian, ar putea fi doar începutul unei probleme majore a apei potabile în întreaga Europă.
UE va începe de anul viitor să aplice noi limite privind nivelurile de PFAS. Cu peste 2.300 de locuri din Europa care depășesc noile limite de siguranță, experții spun că interdicția din Franța este doar un precursor al crize care vor urma.
„Cred că suntem la începutul poveștii”, a declarat pentru cotidianul britanic Séverine Maistre, care locuiește în Saint-Louis și care a lucrat în trecut în cadrul studiilor clinice medicamentoase.
„În prezent, vorbim despre vârfuri aici și acolo. (Dar substanțele chimice) vor fi peste tot în Franța. Va fi la fel în Germania, în Elveția, în Marea Britanie și peste tot”, a spus ea.
La o lună de la interdicție, temerile nu s-au potolit în Saint-Louis. Oamenii s-au declarat „terorizați”, iar supermarketurile și-au mărit substanțial vânzările de apă îmbuteliată.
Autoritățile locale estimează că aproape 3.000 de persoane din regiunea Haut-Rhin se încadrează în categoriile „vulnerabile”.

Fiecare va primi o singură plată de 80 de euro pentru a acoperi costul apei îmbuteliate.
Niveluri crescute de PFAS în sânge
PFAS include mii de substanțe chimice apreciate pentru proprietățile lor antiaderente, indestructibile.
Acestea sunt utilizate în orice, de la tigăi de gătit la jachete impermeabile, ambalaje alimentare, spume de stingere a incendiilor și electronice.
Acestea nu se descompun în mod natural și pot rămâne în mediu timp de secole. În prezent, acestea se găsesc în sângele aproape tuturor persoanelor de pe planetă.
Nu există nicio testare oficială a sângelui rezidenților din Saint-Louis în curs de desfășurare pentru a înțelege impactul potențial asupra sănătății.
Bruno Wollenschneider, șeful Adra (Association de Défense des Riverains de l’Aéroport de Bâle Mulhouse) – o asociație a locuitorilor formată din 200 de membri – a organizat propriile teste și a trimis 10 mostre de sânge de la membrii Adra la un laborator.

Persoana cu cea mai mare concentrație avea 22 micrograme pe litru de sânge. Media a fost de 14,9 – ceea ce ar face ca locuitorii din Saint-Louis să fie printre cei mai contaminați 5- 10% din Franța, conform datelor de sănătate publică din 2019.
Efectele adverse pe termen lung asupra sănătății sunt posibile pentru persoanele cu niveluri mai mari de 6,9 micrograme pe litru de sânge, potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.
„Statul este acolo pentru a ne proteja”, a spus Wollenschneider pentru The Guardian. „Dacă oamenii ar fi fost avertizați de autorități, am fi putut să ne protejăm, în loc să continuăm să bem apă”, a adăugat el.
Efectul chimicalelor eterne în natură
Dincolo de riscurile pentru sănătatea umană, PFAS ajunse într-o sursă de apă amenință ecosisteme întregi.
Acest lucru este cauzat de faptul că substanțele chimice se acumulează în țesuturile organismelor acvatice într-un mod similar cu cel al oamenilor.
În Carolina de Nord, spre exemplu, aligatorii suferă de leziuni nevindecate și infectate, în Pacificul de Nord apar mai puțini pui de țestoase marine, iar în Wisconsin, rândunelele nu mai au pui.
Chiar și în zone îndepărtate, cum ar fi Arctica, focile cu glugă și puii lor suferă de probleme tiroidiene. Cercetătorii au constatat că toate aceste animale s-au confruntat cu niveluri ridicate de expunere la PFAS.

Mai mult de 600 de specii de pe toate continentele sunt expuse riscului, conform unei hărți care ilustrează modul în care substanțele chimice dăunătoare apar în ecosistemele de pretutindeni.
Impactul se propagă în cascadă de-a lungul ecosistemului – speciile sensibile ar putea scădea, în timp ce cele care sunt tolerante se descurcă mai bine, ceea ce poate schimba modul în care funcționează ecosistemele.
„În Franța, aveam încredere în apă – dar asta s-a stricat”
În centrul crizei din Saint-Louis se află aeroportul Basel Mulhouse Freiburg – la 2 kilomeri distanță de supermarket – care este un nod internațional pentru pasageri din Franța, Germania și Elveția.
Noul terminal acoperă terenul pe care au fost utilizate timp de decenii spumele de stingere a incendiilor care conțin PFAS, deoarece acestea sunt eficiente în combaterea incendiilor de kerosen.
La o adâncime de până la 15 metri se află pânza freatică în care s-au infiltrat aceste substanțe chimice.
Wollenschneider a locuit întreaga sa viață la mai puțin de cinci minute de aeroport. În calitate de șef al Adra – care a fost creată în 1988 pentru a lupta împotriva extinderii aeroportului – el se află acum în situația de a lupta pe un front mai personal: pentru apă potabilă curată.
„În Franța, aveam încredere în apă – dar asta s-a stricat”, spune Wollenschneider.

„Autoritățile ne-au mințit, ne-au păcălit”, spune el, referindu-se la faptul că autoritățile nu le-au spus oamenilor despre contaminarea cu PFAS timp de ani de zile după ce aceasta a fost identificată pentru prima dată în datele guvernamentale.
El luptă pentru ca aeroportul să plătească factura pentru costurile de curățare de 20 de milioane de euro.
„Aeroportul este responsabil. Apa este un bun public. Ultimul lucru este ca legea să oblige autoritățile să acționeze și să facă aeroportul să plătească – nu avem de ales”, a spus el.
Harta contaminării cu PFAS în Europa
În prezent, nu există limite obligatorii din punct de vedere juridic pentru PFAS în apa potabilă în Europa.
Acest lucru se va schimba însă în ianuarie 2026, când UE va impune un prag de 0,1 micrograme pe litru. Restricțiile din Saint-Louis au fost introduse în așteptarea acestei limite.
În întreaga Europă, peste 23.000 de locuri sunt contaminate cu aceste substanțe – fie în apă, sol sau organisme vii, conform hărții Forever Pollution Map, care este menținută de Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică (CNRS).

Dintre acestea, 2.300 de situri au o concentrație mai mare decât cea permisă de viitoarele reglementări UE și sunt considerate periculoase.
Siturile contaminate sunt împrăștiate în toată Europa. În Franța există 34 de comune în care PFAS din apa potabilă depășește noua limită a UE.
Numai în regiunea Lyon, 160.000 de persoane din 50 de localități au băut apă peste noile limite ale UE.
În Veneto, Italia, până la 350.000 de persoane au fost expuse la PFAS de la o uzină chimică care a funcționat din 1964 până în 2018.
În Antwerp, Belgia, aproximativ jumătate dintre persoanele care locuiesc pe o rază de 5 km de o uzină exploatată de multinaționala 3M au niveluri ridicate de PFAS în sânge.
Harta, care poate fi consultatată aici, are puține date din România, dar punctează o serie de locuri contaminate cu PFAS.
Ce urmează în Saint-Louis
În Saint-Louis, înregistrările sugerează că agenția guvernamentală pentru apele subterane a găsit pentru prima dată înregistrări ale unor niveluri ridicate de PFAS în apă în 2017, conform datelor de la CNRS.
Mai multe agenții guvernamentale au avut acces la aceste date, dar se pare că informațiile nu au fost luate în considerare.

Thierry Litzler, vicepreședinte al zonei urbane Saint-Louis, care se ocupă de apă pentru district, a declarat că a auzit despre nivelurile ridicate de PFAS din apă în octombrie 2023.
„Lucrurile au mers rapid din momentul în care am avut informația”, a spus el.
Acum, el crede că guvernul va acționa mai rapid, deoarece există o foaie de parcurs în vigoare.
Nu există însă niciun proces penal sau civil împotriva aeroportului, deoarece spumele utilizate erau certificate la momentul respectiv.
Pentru a remedia problema, autoritatea locală intenționează să instaleze noi stații de tratare a apei la un cost de 20 de milioane de euro, la care se adaugă 600.000 de euro pe an pentru funcționare.
Din 2026, facturile la apă vor crește probabil pentru a ajuta la acoperirea costurilor.