Inegalitatea socială în Europa

Inegalitatea socială în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 ian 2023

Anul 2022 a fost unul dificil pentru mulți, economia își revenea încă din pandemie și restricțiile asociate, Rusia a declanșat un război împotriva Ucrainei, iar continentul european s-a confruntat cu o inflație ridicată, și, în pofida unor rate ale șomajului stabile în UE, situația nu pare una roză pentru tinerii europeni, relatează platforma media enr.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Potrivit unor date publicate de Oficiul european de statistică Eurostat, rata șomajului în zona euro a rămas stabilă, la 6,5% din forța de muncă, în noiembrie 2022, după ce a atins cel mai redus nivel din istorie în luna octombrie 2022. Comparativ cu situația din noiembrie 2021, rata șomajului a scăzut cu 0,6 puncte procentuale, grație revenirii economice post-Covid, scrie Agerpres.

HBO Max operează prima scumpire CITEȘTE ȘI HBO Max operează prima scumpire

Acest indicator a atins cel mai scăzut nivel de la debutul publicării datelor statistice de către Eurostat, în luna aprilie 1998. Datele Oficiului european de statistică se bazează pe definiția șomajului folosită de Organizația Internațională a Muncii (ILO). Conform acestei definiții, șomerii sunt cei care au căutat activ un loc de muncă în ultimele patru săptămâni și care sunt disponibili să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni.

Pentru Uniunea Europeană ca întreg, rata șomajului a fost de 6% în luna noiembrie 2022, și în acest caz fiind stabilă comparativ cu luna octombrie 2022 și de asemenea un minim istoric.

Deși creșterea economică a încetinit, ca urmare a războiului din Ucraina, și inflația accelerată afectează perspectivele pentru lunile următoare, aceasta nu a avut încă un impact asupra șomajului.

Cu toate acestea, tinerii continuă să fie afectați în mod deosebit. Rata șomajului în rândul persoanelor cu vârsta de până la 25 de ani a ajuns la 15,1% în luna noiembrie a anului trecut, atât în UE cât și în zona euro, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de octombrie 2022.

- Ce mai ridicată rată a șomajului în rândul tinerilor se înregistrează în Spania -

Această tendință este vizibilă în special în Spania. Piața muncii din această țară a încheiat anul 2022 cu cea mai redusă rată a șomajului de după 2007, fiind înregistrați doar 2,83 milioane de șomeri. Anul trecut a intrat în vigoare o reformă a pieței muncii care a limitat contractele de muncă temporare, ceea ce dus la creșterea cu peste 4,9 milioane a contractelor permanente comparativ cu situația din 2021.

Cu toate acestea, cel mai izbitor aspect al pieței muncii din Spania este cifra referitoare la șomajul în rândul tinerilor, care, potrivit celor mai recente date Eurostat, se situa la 32,3% în noiembrie 2022, acesta fiind cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

- Șomajul în rândul tinerilor era, în România, de aproape 30%, în noiembrie 2022 -

În cazul României, șomajul în rândul tinerilor (15-24 ani) se afla la un nivel semnificativ, 22,9%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,9 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,8% în cazul persoanelor de sex masculin și 4,9% în cazul celor de sex feminin).

Cu o rată a șomajului de 5,4% în noiembrie, România se situează printre statele membre UE cu un nivel redus al șomajului.

Pentru integrarea pe piața muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în bazele de date ale agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de legislația referitoare la stimularea ocupării forței de muncă.

- Fuga creierelor din Bosnia-Herțegovina -

În Bosnia-Herțegovina, șomajul în rândul tinerilor este una dintre cele mai urgente probleme.

Acest indicator a ajuns la un vârf de aproape 40%. Studiile arată că imposibilitatea sau incapacitatea de a găsi un loc de muncă este principalul motiv pentru care tinerii pleacă în masă din Bosnia-Herțegovina. Potrivit unui articol publicat în revista The Economist, Bosnia-Herțegovina este pe primul loc în topul țărilor cu cea mai mare fugă a creierelor, iar faptul că până la 51,3% din tinerii care locuiesc încă în Bosnia-Herțegovina sunt interesați să plece din țară este un fenomen îngrijorător.

Sunt numeroase motive pentru această stare de lucruri. Unul este faptul că Bosnia-Herțegovina a trecut printr-un proces de tranziție economică care nu a fost unul de succes. Un alt motiv este sistemul de învățâmânt inadecvat, care nu a fost modernizat, precum și veniturile reduse. Datele arată, de asemenea, că cel mai frecvent motiv pentru plecare este situația politică instabilă din Bosnia-Herțegovina și credința că există șanse mai mari în altă parte.

- Condiții dificile de trai pentru tinerii Europei, în pofida faptului că muncesc -

Însă, chiar și în țările unde șomajul în rândul tinerilor este în scădere, condițiile de trai pot fi dificile pentru tineri. În Slovenia, numărul șomerilor a scăzut cu aproape o cincime în ritm anual în luna decembrie. Un număr total de 53.181 de șomeri erau în evidențele agențiilor pentru ocuparea forței de muncă. Acest număr include și tinerii cu vârsta între 19 și 25 de ani, care au reprezentat aproximativ 20% din numărul total, o scădere de 18,7% în ritm anual. Agențiile pentru ocuparea forței de muncă estimează că rata șomajului în rândul celor cu vârsta de până la 29 de ani este la un minim istoric în Slovenia. În urmă cu câțiva ani, peste 40.000 de tineri din Slovenia erau șomeri.

Cu toate acestea, Agențiile pentru ocuparea forței de muncă subliniază că deseori tinerii intră pe piața muncii fără competențele adecvate și dau vina pentru acest lucru pe sistemul de învățâmânt. Sindicatul Mladi Plus atrage atenția asupra șomajului ascuns din rândul tinerilor care nu se regăsesc în statisticile oficiale, dar care deseori au un loc de muncă precar.

În Bulgaria, șomajul în rândul tinerilor a scăzut în mod semnificativ, de la un nivel de 18% în luna septembrie 2021. Potrivit datelor Eurostat, în luna noiembrie 2022, rata șomajului în rândul tinerilor era de 10,9%, cu doar 4% sub media UE. Cu toate acestea, ponderea tinerilor bulgari care lucrează în economia gri este de două ori mai mare decât în rândul părinților lor, potrivit unui sondaj reprezentativ la nivel național efectuat în 2022 de Institutul de Filosofie și Sociologie, în colaborare cu Academia din Bulgaria.

- Săraci deși lucrează -

Italia se confruntă cu inegalitatea diferitelor tipuri de salarii. Răspândirea contractelor de muncă atipice a contribuit la deteriorarea calității generale a ocupării, ceea ce pe cale de consecință a condus la nivele mai mici ale salariului mediu. Combinația între salariile orare mai mici și contractele de muncă part-time a condus la o reducere semnificativă a nivelului salariului anual.

Potrivit raportului anual al Institutului Național de Statistică din Italia pentru 2022, aproximativ patru milioane de angajați din sectorul privat beneficiază de salarii mici. Aceasta înseamnă că au un venit brut anual mai mic de 12.000 de euro. Aproximativ 1,3 milioane de angajați primesc un salariu mai mic de 8,41 euro pe oră. Pentru un milion de angajați, aceste două elemente se combină. Este vorba în principal de tineri cu vârsta de până la 34 de ani, femei și străini, cu un nivel de educație redus, care trăiesc în sudul Italiei și sunt angajați în sectorul serviciilor.

- Germania se confruntă cu un deficit de muncitori calificați -

După un an marcat de pandemie, război, inflație și criza energetică, rata șomajului în Germania a rămas stabilă în general, chiar dacă a crescut ușor în luna decembrie, a anunțat la începutul anului un oficial german.

În luna noiembrie 2022, Germania avea cea mai scăzută rată a șomajului în rândul tinerilor din UE, 5,8%, arată datele Eurostat. Germania consideră că una dintre cele mai mari provocări pentru 2023 este deficitul de muncitori calificați.

Președintele Agenției federale pentru ocuparea forței de muncă, Andrea Nahles, prognozează noi incertitudini pentru 2023, menționând lipsa de muncitori calificați. Andrea Nahles spune că unul dintre obiectivele pentru anul care a început este îmbunătățirea sistemului dual de învățâmânt din Germania, care a cunoscut o acalmie din cauza Covid-19.

În Germania, învățământul vocațional în sistem dual înseamnă că elevul își împarte timpul între cursurile de la școală și pregătirea în cadrul unei companii. Nahles a mai spus că alte măsuri cheie pentru a acoperi deficitul de muncitori calificați ar fi atragerea de imigranți calificați și recalificarea șomerilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ecomomie
restrictii